Eren germanes, originaries del Pakistan però amb nacionalitat espanyola i veïnes de Terrassa. Aquest diumenge la policia de Punjab, a tocar amb l'Índia, van detenir sis persones acusades del seu assassinat al Pakistan. Les dues germanes, Urooj Abbas, de 21 anys, i Anisa Abbas, de 23 anys, havien anat al Pakistan a veure els seus pares, on la família havia concertat un casament forçós amb dos cosins, però elles s’hi van negar. Sense saber-ho, estaven casades amb dos homes que ni coneixien, fruit d’un acord entre les dues famílies.

Elles van voler revertir l’enllaç, però cap de les dues famílies ho volia acceptar. Al Pakistan, desfer un acord d’aquest tipus és un “deshonor”, per la família, que pot fins i tot acabar amb la vida de les dones que s’hi vulguin negar. La família va orquestrar un mal anomenat crim d’honor i les van matar a la zona d’on era la família, a Gujrat, a la província de Punjab, al Pakistan. 

Germans, tiets, marits i sogres

Segons detallen diversos mitjans del Pakistan, les noies van ser convidades per la família a visitar aquesta zona rural de Gujrat per estar-hi alguns dies i parlar del casament, però les noies no van voler saber res de l’enllaç i volien tornar a Catalunya sense els dos marits que els hi havien imposat.

En la tortura i assassinat de les dues joves Urooj i Anisa, la nit de divendres a dissabte, hi va participar, presumptament, un dels germans de la víctima, un tieta, els dos marits, un cosí i els pares dels marits. La policia busca més persones, també acusades de participar en la tortura mortal de les dues germanes de Terrassa. 

Un delicte on tothom mira cap a un altre costat

Tot i que la policia els ha pogut detenir i imputar el delicte d'assassinat, a ningú se li escapa que aquest tipus de delicte no són els més mal vistos per les autoritats d’aquest país i molts cops queden impunes o amb penes molt petites, tot i ser un assassinat. Caldrà veure si la repercussió mediàtica, en tractar-se de dues dones de nacionalitat espanyola, complica que les autoritats pakistaneses mirin cap a un altre costat.

Cada any en aquest país 1.000 dones són assassinades per les seves famílies quan no volen contraure matrimoni amb l’home que els caps del clan ha escollit per elles, un fet molt habitual a les zones més pobres i rurals del Pakistan.

Veïnes de Terrassa

Les dues germanes assassinades a Pakistan, Urooj Abbas i Anisa Abbas, residien des de feia temps a Catalunya. Les dues tenien residència a Terrassa, al Vallès, on hi ha una comunitat molt important d’expatriats d’aquest país d’Àsia, segons ha detallat MónTerrassa. Com a mínim, segons el mateix mitjà local, una d’elles estava empadronada oficialment al municipi.