Informants anònims han permès que la Policia Nacional detecti un cas d'explotació laboral en un bar de Terrassa (Vallès Occidental). Un home de nacionalitat marroquina ha passat els últims tres anys de la seva vida treballant més de deu hores al dia sense un sol dia de vacances, i sense tenir contracte o estar donat d'alta en la Seguretat Social, per un salari mensual de 700 euros. La Policia Nacional, amb la col·laboració de la Policia Local de Terrassa i d'Inspecció de Treball de Catalunya i Seguretat Social, va iniciar una investigació després que diferents publicacions anònimes alertessin d'aquest presumpte cas d'explotació laboral. L'operatiu policial s'ha saldat amb la detenció de l'amo del bar on la víctima treballava, a qui acusen d'un presumpte delicte contra el dret dels treballadors.

L'amo del bar s'aprofitava de la situació de vulnerabilitat de la víctima

La víctima, un home original del Marroc, es trobava a Espanya sumida en una situació de vulnerabilitat de què el propietari del bar on treballava es va aprofitar gratament. El propietari de l'establiment era coneixedor que la situació del seu cambrer al país era irregular, així com del fet que la víctima no tenia família ni coneguts propers; a més, també sabia que el seu compatriota tenia un escàs nivell acadèmic i formatiu, de la qual cosa també va treure avantatge. Tots aquests factors feien que la víctima es veiés enganyada, i pràcticament obligada, a acceptar les dures condicions laborals imposades pel propietari del bar.

Les condicions laborals en les quals la víctima d'aquest presumpte cas d'explotació laboral treballava eren molt properes a l'infern. L'home, que portava treballant al mateix establiment des de feia tres anys, tenia jornades laborals maratonianes, de més de 10 hores al dia, sis dies a la setmana. Per si no fos suficient, el treballador porta aquests tres anys treballant sense gaudir d'un sol dia de vacances, més que el que tancava el local. Com era d'esperar, tampoc no estava donat d'alta en la Seguretat Social, no havia vist o firmat cap contracte, i no disposava dels drets mínims, com són una assegurança mèdica o un descans per menjar. El salari mensual que percebia per treballar més de 60 hores a la setmana era irrisori: cobrava, a tot estirar, 700 euros.

La víctima es mostrava temorosa i espantada davant de les possibles represàlies del seu cap

Diverses publicacions d'informants anònims al portal de la policia van fer saltar les alarmes entre les forces de l'ordre, que van obrir una investigació per aclarir si, efectivament, estava ocorrent un cas d'explotació laboral a la ciutat vallesana. Després de diverses gestions, els agents es van personar al local per realitzar una inspecció, trobant-se amb el cambrer afectat atenent la barra. La víctima, davant de la presència i les preguntes dels agents, es va mostrar espantada i amb una actitud temorosa, davant de les possibles represàlies del seu cap. No obstant això, finalment va acabar confessant les dures condicions laborals en les quals treballava.

Una vegada els agents van provar els fets, van procedir a detenir l'amo del bar, local que tampoc no estava registrat legalment. El detingut podria enfrontar-se a una pena de diversos anys de presó, així com a una multa econòmica, en cas de confirmar-se que ha estat explotant laboralment a una persona.