Un exalumne de 19 anys n'entra en l'escola 175 de la ciutat russa de Kazan i mata a trets set alumnes, una mestra i una empleada del centre educatiu. També hi ha 21 persones ferides.

Tiroteig per part d'un exalumne a Kazan

Tragèdia a Rússia. Un noi de 19 anys identificat com Ilnaz Galiáyev, s'ha presentat en la seva escola, la 175 de la ciutat de Kazan, al sud-oest de Rússia, amb una escopeta de repetició de fabricació turca, legalment registrada, i ha matat a trets set alumnes, una professora i una altra empleada, a més de ferir 21 persones.

Tot ha passat en tot just vuit minuts i l'assassí es va acarnissar especialment amb la classe 8a, on ha obert foc mentre assistien a classe.

En les imatges difoses a les xarxes socials es veu nens fugint i algun saltant per les finestres del tercer pis, mentre que d'altres baixen per unes escales portàtils que els serveis d'emergències havien recolzat en la façana.

Set nens morts, dues empleades i 21 ferits

Després de perpetrar la matança, Galiáyev ha sortit de l'escola amb els braços en alt per lliurar-se a la policia de Kazan, capital de la república russa de Tatarstán, de majoria musulmana.

Segons el vicepresident del comitè de Seguretat de la Duma o Cambra de Diputats de Rússia, Alexandr Jinshtein, l'atacant havia aconseguit el permís de tinença d'arma de foc poc abans de la tragèdia: el 28 d'abril, cosa que li va permetre adquirir una escopeta turca Hatsan ESCOTR PS, que es ven a Rússia per uns 430 dòlars.

A més, "no hi havia guàrdies de vigilància a l'escola de Kazan on ha passat la tragèdia. Només hi havia un botó d'alarma", que ha estat polsat per la portera de l'edifici.

En la seva declaració, el jove explicava: "Vaig prendre consciència que soc déu. Ningú no m'ho va dir, jo mateix vaig prendre consciència... Va despertar un monstre i vaig començar a odiar tothom".

"Va despertar un monstre i vaig començar a odiar tothom"

El president de Tatarstán, Rustam Minninjánov, que ha declarat dimecres dia de dol per les víctimes, va confirmar la matança: "Hem perdut set nens: quatre nois i tres nenes. També una professora i una treballadora". Quant als ferits hospitalitzats, 18 són nens d'edats compreses entre 7 i 15 anys, i alguns d'ells estan en estat greu.

L'abril passat l'autor de l'atac havia estat expulsat per mal rendiment acadèmic de l'institut de formació professional adjunt a la universitat TSIBI de Kazan.

"Era un estudiant tranquil, no era conflictiu... Era respectuós amb els seus companys i amb els professors", ha dit a l'agència oficial TASS una font de l'institut.

Un excompany d'institut de Galiáyev ha assegurat al digital Gazeta.ru que és una persona molt tancada en si mateixa i "pràcticament no parlava amb ningú". "Sempre anava amb mal geni i semblava cansat, sobretot últimament, quan encara venia a l'institut", ha afegit.

Necessitat de revisar la normativa de tinença d'armes a Rússia

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha presentat les seves condolences als familiars de les víctimes i ha ordenat al Govern proporcionar tota l'ajuda necessària.

També considera que cal "elaborar amb urgència una nova normativa sobre els tipus d'armes que es poden vendre a la població", segons ha declarat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov.

La Defensora de Poble, Tatiana Moskalkova, ha demanat d'elevar de 18 a 21 anys l'edat mínima per posseir armes de foc, tret de per a aquells que hagin servit en les forces armades. És una mesura que "ha d'adoptar-se de manera urgent", ha insistit.

El Comitè d'Investigació de Rússia ha obert un cas penal per assassinat massiu.

L'atac a l'escola de Kazan és el més cruent en un centre educatiu rus des d'octubre de 2018, quan un estudiant de 18 anys va matar 20 persones i en va ferir més de 40 en un institut de formació professional a la península de Crimea, després de la qual cosa es va suïcidar.