El jutge de l'Audiència Nacional està investigant Andrea Zanon, financer d'origen italià establert als Estats Units, per una estafa piramidal de magnituds milionàries. El que fou consultor del Banc Mundial va fundar l'any 2020 una plataforma de compravenda de criptomonedes, NIMBUS Platform, amb la qual va plomar més de 600 inversors, prometent-los beneficis surrealistes només per a acabar congelant els actius de l'empresa i deixar les víctimes sense accés als seus diners

Segons la investigació duta a terme per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l'entitat de Zanon, amb seu a Malta i que actualment està en poder de l'empresari grec Odysseas Kimiskez, accionista únic de NIMBUS, funcionava com una veritable organització criminal. Aprofitant la notable trajectòria del financer, que va passar fins i tot per la Casa Blanca, assessorant l'expresident Clinton, creaven una sensació de legitimitat i seguretat per atreure potencials clients. A partir d'aquí es va establir aquesta estafa piramidal: donaven als inversors un certificat electrònic que, suposadament, recolzava els diners que havien dipositat en l'entitat, però, en comptes de dedicar-se a la compravenda de bitcoins, com anunciaven, els diners es blanquejaven transferint-los a terceres persones. El 9 d'octubre de 2020, NIMBUS Platform va suspendre la seva activitat, bloquejant tots els fons captats. 

Detingut a Barcelona per estafa 

Segons l'acta judicial, Andrea Zanon promocionava la plataforma amb vídeos de YouTube on posava l'accent en la seva trajectòria professional, deliberadament aplanant el camí pels inversors. Més de 600 persones han presentat denúncies, moltes d'elles a Barcelona, Huelva, Saragossa i Granada, per uns perjudicis de gairebé 129 milions d'euros. Durant els primers mesos d'existència de la plataforma, Zanon va ser l'únic accionista, fet que va canviar quan va col·locar Odysseas Kimiskez al capdavant, nomenant-lo CEO, director i secretari alhora, i transferint la totalitat de les accions al seu nom. Quan va començar a circular el rumor de les irregularitats de NIMBUS Platform, i coincidint amb les primeres denúncies, Andrea Zanon va tancar les seves xarxes socials, quedant inaccessible per les víctimes, que van començar a acudir en massa a la policia. 

Després de tres anys sota escrutini de les autoritats, la Guàrdia Civil va detenir-lo a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat quan es disposava a fer una escala el passat divendres cap a Dubai, on tenia intenció de participar al cim de la COP28 en qualitat d'inversor. Aquest dilluns va declarar davant l'Audiència Nacional, negant tota vinculació amb aquesta trama, arribant, fins i tot, a pagar a experts per esborrar la seva empremta digital. Així i tot, la gran quantitat de proves contra ell han fet que el jutge decretés el seu ingrés a la presó de manera provisional, una decisió que podria haver eludit pagant els 60.000 euros fixats com a fiança, la qual cosa, de moment, no ha fet. 

La Guàrdia Civil estima en 128,13 milions d'euros, uns 135,8 milions de dòlars al canvi, la quantitat que Zanon i els seus col·laboradors s'han embutxacat amb aquesta macrofrau. La investigació, per altra banda, continua en marxa pels delictes d'estafa agreujada, blanqueig de capitals i organització criminal.