Andrea Zanon, exconsultor del Banc Mundial i creador de la plataforma d'inversions en criptomonedes NIMBUS Platform, ha estat detingut a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. El financer nord-americà d'origen italià només feia escala a la Ciutat Comtal, ja que la seva destinació era Dubai, on aquests dies se celebra la COP28, el cim de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, on pretenia participar com a inversor. Zanon s'ha vist obligat a allargar la seva estada a la capital catalana, ja que el passat divendres va passar a estar sota custòdia de l'Audiència Nacional després d'haver estat arrestat per la Guàrdia Civil, acusat d'un frau piramidal de més de 100 milions d'euros

La Unitat Central Operativa (OCU) de l'institut armat tenia Zanon al punt de mira des de l'any 2021, quan van sortir a la llum certes irregularitats a la plataforma NIMBUS, establerta a Malta. El principal atractiu per als inversors d'aquesta software de compravenda de criptomonedes era la gran rendibilitat que oferia, fins a un 15% mensual. El 9 d'octubre del 2020, però, la plataforma va suspendre totes les seves operacions, i els centenars de persones que hi havien dipositat els seus diners no van rebre ni un cèntim dels suposats beneficis. 

Més de 600 denúncies 

Després de congelar els actius de NIMBUS Platform, Andrea Zanon va desaparèixer del núvol, tancant els seus perfils de Linkedin i Twitter, les xarxes socials que feia servir per captar possibles inversors, en un intent per mantenir el perfil baix i eludir, en la mesura que sigui possible, la justícia. La investigació a Espanya va arrencar sota la batuta d'un jutjat de Huelva, on havia arribat la denúncia d'una de les víctimes que no va poder recuperar els més de 9.000 euros que havia dipositat a la plataforma. Jutjats de BarcelonaSaragossa i Granada, entre d'altres, van obrir diligències a mesura que anaven rebent les denúncies, i el cas va acabar arribant a l'Audiència Nacional. 

A l'acte de la vista celebrada aquest dilluns s'ha plantejat la hipòtesi que Zanon va posar en marxa NIMBUS Platform valent-se de la seva experiència professional (assessor tecnològic de Bill Clinton, consultor del Banc Mundial, consultor de l'exsecretària d'Estat dels Estats Units Madeleine Albright, entre d'altres) per dotar aquesta plataforma d'un aire de seguretat i confiança que atreia molta gent interessada en les criptomonedes. "Diversos dels perjudicats han confirmat que el que els va convèncer per a invertir en NIMBUS va ser el fer que Andrea Zanon estigués al capdavant de la mercantil, ja que transmetia una gran fiabilitat", ha conclòs el jutge. 

Zanon ha estat enviat a la presó de manera provisional per l'Audiència Nacional aquest dilluns, tot i que el magistrat ha apuntat que aquesta mesura podria evitar-se amb el pagament de 60.000 euros en concepte de fiança, cosa que l'acusat encara no ha fet. El financer, a banda de ser el primer detingut en aquest cas, també s'ha convertit en el primer a ingressar en un centre penitenciari, una mesura recolzada per la Fiscalia. En total, es calcula que Andrea Zanon i els seus col·laboradors s'haurien embutxacat prop de 129 milions d'euros amb aquesta trama.

Andrea Zanon nega els fets 

Tot i les abundants proves que els investigadors han recopilat contra ell durant aquests anys, Zanon ha negat la seva vinculació a NIMBUS Platform, i ha assegurat a la vista que només va prestar la seva imatge en un principi, admetent, això sí, que amb la finalitat de generar confiança en el sistema d'inversió de criptomonedes. Malgrat les seves afirmacions, s'ha pogut comprovar que ell va ser el creador d'aquesta empresa, posant un capital social de 1.200 euros, i ell va ser l'únic accionista de la plataforma fins a l'any 2020, quan va traspassar NIMBUS a l'empresari Odysseas Kimiskez qui, actualment, exerceix com a CEO, director, secretari i representant legal i judicial de l'empresa, a més de ser el titular de totes les accions de la mateixa, segons ha revelat la investigació de la UCO de la Guàrdia Civil.