Andrea Zanon, exconsultor del Banc Mundial, ha estat detingut a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. L'arrestat, financer italià tot i que ciutadà nord-americà, ha estat identificat quan feia una parada en el seu viatge i era de trànsit a Espanya. Així ho ha explicat la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que ha detallat que les diligències practicades fins ara per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil revelen que es tracta d'una estafa piramidal. El frau, a més, vindria per una publicitat fraudulenta en la qual els inversors compraven criptomonedes i les dipositaven a la plataforma, fins que es van començar a detectar irregularitats en aquesta.

El principal incentiu per als inversors era que rebien un gran interès a canvi de dipositar les seves criptomonedes, comprades prèviament, a la plataforma NIMBUS Platform, establerta a Malta. Però el 9 d'octubre de 2022 l'esmentada plataforma va suspendre operacions i els inversors no van poder recuperar ni un euro. Allà va començar la suposada estafa, que el jutge de l'Audiència Nacional investiga com un frau milionari, la qual cosa ha fet enviar Zanon a presó provisional. L'entrada entre reixes, no obstant això, és eludible presentant una fiança de 60.000 euros. El que suposa anar en contra del criteri del fiscal del cas, que advocava per enviar-lo a presó sense fiança.

Zanon, durant la vista, ha negat haver estat executiu en la NIMBUS Platform maltesa i ha al·legat que només va posar la seva imatge al principi. El financer i presumpte estafador va ser detingut a l'aeroport de Barcelona-El Prat aquest divendres i, poc després, va ser posat a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 6. En acabar la seva declaració, se li va enviar a presó provisional -amb la fiança de 60.000 euros per eludir ingressar al centre penitenciari-, ja que se'l considera com el principal partícip en l'estafa piramidal milionària de criptomonedes i, a més, per manca d'arrelament a Espanya.

Investigació i estafa de 128 milions d'euros

La causa per la qual s'investiga en aquests moments a la plataforma establerta a Malta, en la qual Zanon hauria estat, suposadament, un dels directius, és per haver estafat més de 200 inversors. La Guàrdia Civil, durant la seva investigació d'aquest macrofrau, va xifrar el dany en un total de 135,8 milions de dòlars, que al tipus de canvi actual serien uns 128,13 milions d'euros. El jutge, a l'auto d'aquest dilluns, ha considerat que l'exconsultor del Banc Mundial, "ha utilitzat la seva figura com a marca de confiança de NIMBUS Platform" i, a més, citant una entrevista del 2019, l'ús del seu currículum quan presentava la plataforma com el seu projecte actual i en la qual feia referència a la seva experiència com a assessor de l'expresident dels Estats Units Bill Clinton o de l'exsecretària d'Estat nord-americana Madeleine Albright.

El jutge explica, a més, que Zanon compta amb un entramat de societats en diferents jurisdiccions, com Espanya, Panamà i els Estats Units. En totes elles es troba vinculat de diferents formes. "Es pot plantejar com a hipòtesi que Andrea Zanon hauria posat en marxa la societat Nimbus i hauria aportat la seva dilatada experiència professional per crear una marca de confiança que servís per atreure inversors, fins i tot aconseguir que l'import de l'estafa adquirís les xifres desitjades, moment al qual comença a prendre les mesures necessàries per desvincular-se per complet de la mercantil, arribant fins i tot a pagar per l'esborrament de l'empremta digital d'aquesta vinculació", ha conclòs el magistrat a l'auto d'aquest dilluns.

Andrea Zanon: detingut al Prat i únic accionista el 2020

Per tot això, ha estat detingut a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i enviat a presó provisional amb fiança. Tot i que la investigació es va iniciar, realment, el març de 2022, quan el Tribunal Suprem va instar l'Audiència Nacional a investigar aquest assumpte atesa la nacionalitat espanyola d'alguns de denunciats. La veu d'alarma a Espanya la va donar un particular que va demandar a l'empresa d'inversions en criptomonedes maltesa per haver-lo estafat, segons assegurava, 9.000 euros. I encara que Zanon hagi negat la seva vinculació a NIMBUS Platform el cert és que quan es va constituir l'empresa amb un capital social de 1.200 euros dividits en accions d'un euro, ell va ser l'únic accionista fins al juny de 2020, quan les va transferir a una altra empresa maltesa i aquesta les va traspassar a Odysseas Kimiskez.