Sovint, quan conduïm per les carreteres, som testimonis d'avançaments molt temeraris i que, en casos més greus, poden provocar un accident. Tanmateix, hi continuen havent molts conductors imprudents, com ho han demostrat els Mossos d'Esquadra en un vídeo publicat a les seves xarxes socials. En les imatges es pot veure un camioner realitzant un avançament antireglamentari que posa en perill la vida de la resta dels usuaris de la via.

Els fets van tenir lloc el passat juny a la C-62 a l'altura d'Olost (Osona). Una família amb un nadó de dos mesos s'adreçava cap a Berga (Berguedà) quan el camioner, de 55 anys, va optar per avançar d'una forma molt perillosa un tractor en un tram on no podia fer-ho, ja que es tractava d'una corba molt tancada. La família, que circulava en sentit contrari al vehicle, va tenir bons reflexos i el conductor va reaccionar ràpidament i es va apartar de la trajectòria per pegar-se al voral i evitar una terrible desgràcia. A més, la família també va gravar les imatges de l'esgarrifosa maniobra i la policia catalana l'ha compartit a les seves xarxes per conscienciar els ciutadans sobre la importància d'un bon avançament, per molt simple que sigui.

El camioner realitzant un avançament molt perillós I Imatges: Twitter Mossos d'Esquadra

Quan he de realitzar un avançament?

Els Mossos d'Esquadra van denunciar penalment el camioner per conduir de forma temerària, ja que el xofer va avançar en una corba en la qual no hi havia una bona visibilitat, a més d'haver-hi una línia contínua en l'asfalt que ho prohibeix. Tanmateix, la normativa permet sobrepassar la marca viària en situacions puntuals, encara que en aquest cas la maniobra és antireglamentària perquè posa en risc la seguretat d'altres persones. En les situacions on es pot traspassar una línia contínua en un avançament i envair el carril contrari són per avançar a un vehicle immobilitzat, esquivar un obstacle o avançar a ciclomotors, bicicletes, vianants, animals i vehicles de tracció animal.

Nova normativa d'avançament

L'avançament és una de les maniobres més perilloses a les carreteres convencionals, que són les que concentren gairebé tres quartes parts de les víctimes mortals de trànsit. Amb l'objectiu de conscienciar la població, la Direcció General de Trànsit (DGT) va canviar la normativa fa uns mesos amb l'entrada en vigor de la nova Llei de Trànsit. Així, des del passat 21 de març, els turismes i les motocicletes ja no poden sobrepassar en 20 km/h la velocitat màxima permesa (90 km/h) per avançar a altres vehicles. Aquesta mesura, no obstant això, va generar polèmica perquè alguns col·lectius, com el de motoristes, consideren que pot tenir l'efecte contrari, ja que en tractar-se d'una maniobra perillosa hauria de poder realitzar-se en el menor temps possible. I reduir la velocitat en els avançaments comporta envair durant més temps el carril contrari.

Càmeres als cotxes

Segons han explicat els Mossos d'Esquadra, el succés va quedar registrat per una càmera que la companyia d'assegurances havia posat a disposició del seu client i que estava instal·lada a l'interior de l'automòbil. Aquesta opció, per exemple, l'ofereix Hello Auto per "protegir" els seus assegurats quan els culpin d'una cosa que no han fet. Convé assenyalar que a Espanya no hi ha cap llei que prohibeixi el seu ús. Tanmateix, tal com assenyalen des de Línia Directa, hi ha certs aspectes que s'han de tenir en compte: "Aquestes captures han de tenir un ús exclusivament domèstic. I és que, segons la Llei de Protecció de Dades, està prohibit reproduir material, siguin fotografies o vídeos, on apareguin persones que no hagin donat el seu consentiment exprés".

La família va denunciar els fets davant dels agents de la policia catalana i el Grup d'Investigació i Documentació de l'Àrea Regional de Trànsit es va fer càrrec de la investigació. Finalment, els Mossos van identificar el conductor del camió, que va ser denunciat per un presumpte delicte de conducció temerària.