Un incendi en un habitatge es cobra una altra vida. Aquest cop, una dona de 68 anys ha mort aquesta matinada de diumenge després d'incendiar-se la seva casa, un pis de protecció oficial del carrer Comte Borrell de Torelló, a Osona. De moment, es desconeixen les causes del foc.

Els veïns de l'edifici han pogut sortir sense necessitar ajuda

Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís a les 07.44 hores gràcies a un testimoni que ha observat que sortia fum d'un balcó del tercer pis. Immediatament, s'han traslladat sis dotacions dels Bombers —tres camions d'aigua, una autoescala i dos vehicles de transport de personal—. En arribar al lloc dels fets, l'edifici era ple de fum negre. La major part dels veïns eren fora, ja que havien sortit pel seu propi peu, i els efectius han ajudat a fer sortir la resta. 

Els Bombers han trobat la víctima estirada a terra

Malauradament, la dona de 68 anys s'ha vist envoltada de foc i ha quedat atrapada dins del seu habitatge, per la qual cosa no ha pogut sortir. Els bombers, en accedir-hi, l'han trobat estesa al rebedor. Malgrat que el personal mèdic ha atès la víctima, no s'ha pogut fer res per salvar la seva vida. Mentrestant, els efectius d'extinció atacaven les flames i s’asseguraven que no hi hagués ningú més al pis.

L’incendi s’ha donat per extingit a les 08.09 hores i ha afectat tot l’habitatge. Els Bombers han revisat la resta de pisos i ventilat l’edifici. En l’operatiu hi ha pres part també efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha aportat una ambulància i un helicòpter medicalitzat, i cossos de seguretat. Actualment, els Mossos d’Esquadra es fan càrrec de la investigació per esclarir les causes que han provocat l'incendi.

El bloc és propietat de l'Agència d'Habitatge de Catalunya i fonts del Departament d'Acció Social han explicat a l'ACN que confien que la resta de veïns podran tornar aviat a casa seva. La víctima mortal vivia amb el seu fill, que ha estat atès pels serveis d'emergència, i dos animals: un gos i un gat que també han mort.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat en declaracions a la premsa que el Departament es farà càrrec de la neteja dels habitatges afectats, sobretot per fum i fuites de l'aigua emprada pels Bombers, "perquè tot estigui en les millors condicions" i ha celebrat que la construcció de l'edifici ha impedit que el foc es propagués a altres pisos. Pel que fa a la situació del fill de la víctima, ha dit que "provisionalment" se'l traslladarà a un alberg de Vic.

Una família de "difícil convivència"

L'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, ha avançat que el consistori decretarà 24 hores de dol per la defunció i que se suspenen tots els actes de la festa major de la localitat del dia d'avui. Ha reconegut que el pis de l'incendi era "un dels més conflictius" de la zona, però que, gràcies a una entitat, "s'havia avançat i la conflictivitat que hi havia hagut mesos enrere era menor" últimament.

De fet, els veïns coincideixen a apuntar que la família era de difícil convivència i asseguren que també hi havia tràfic de drogues, sobretot marihuana, al pis cremat. Un dels residents a l'edifici, Ramon Oliver, ha explicat que ha estat un ciclista que passava per allà i que ha vist l'incendi qui ha avisat la resta de veïns de l'immoble. A més, ha reclamat que s'instal·lin detectors de fum per evitar aquestes situacions i que es posi en perill els veïns, ja que fa uns anys hi va haver un altre incendi al mateix bloc, ha afirmat.

Incendi en un altre habitatge a Osona

A principis d'aquest mes, una dona de 90 anys va morir en un incendi en el seu habitatge situat al carrer de Sant Miquel, al nucli de Sant Miquel de Balenyà, a Seva (Osona). Els Bombers es van traslladar amb quatre dotacions, però, en arribar-hi, van trobar la dona ja morta. 

Com actuar en cas d'incendi

És important saber actuar en cas d'incendi en el nostre habitatge, ja que es tracta d'un incident bastant freqüent i que a vegades és causat per una distracció. Per aquest motiu, el Departament d'Interior aconsella que, si el foc es troba dins de casa i no podem sortir, és crucial refugiar-se en un lloc on ens puguin veure des de l'exterior i tancar totes les portes. També, és important posar roba mullada en llocs on pugui travessar el fum. Finalment, s'ha d'avisar el telèfon d'emergències 112 i fer moviments perquè ens puguin veure des de l'exterior.