La Guerra Civil espanyola va acabar l'1 d'abril de 1939, després de més de dos anys de bombardejos. No obstant això, encara queden restes dels artefactes que no van detonar en diferents indrets de Catalunya. Un d'ells va ser trobat a tocar al port de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) a principis de desembre per uns submarinistes que practicaven l'esport de forma lúdica. El descobriment va ser posat en coneixement de la Guàrdia Civil automàticament, els quals van activar un dispositiu per treure d'allà amb el mínim risc possible la bomba aèria. La peculiaritat d'aquest projectil radica en el fet que era comunament emprada per l'aviació que l'Alemanya Nazi d'Adolf Hitler va enviar per donar suport a les forces revoltades de Francisco Franco, coneguda com Legió Còndor.
Detonada la bomba de la Guerra Civil aquest migdia
La troballa no hauria d'estranyar, atès que el III Reich va enviar uns 600 avions a l'estat espanyol per donar suport al front de Franco. Però, que hagi estat gairebé 80 anys sota el mar a la Costa Brava sense que ningú s'adonés té un punt d'anecdòtic. En qualsevol cas, els artificiers de l'Armada Espanyola l'han detonat a uns 280 metres del port de Sant Feliu de Guíxols aquest dimarts cap a dos quarts de dues del migdia. L'operació ha començat a dos quarts de dotze i s'ha hagut de fer en dues fases, amb dues detonacions controlades que han posat fi a l'últim reducte perillós conegut de la Guerra Civil que quedava a la costa gironina.
El tinent de l'Armada, Juan Pedro Saura, ha explicat en declaracions a l'ACN que es tracta d'una bomba d'uns 16,4 kilos, coneguda com negrilla. També ha fet la relació directa amb l'aviació que l'Alemanya Nazi va enviar a l'estat espanyol perquè Franco guanyés amb més facilitat la guerra contra els dirigents de la Segona República: la Legió Còndor, dividida en armes aèries -Luftwaffe- i exèrcit -Heer-.
Les dues explosions han aconseguit neutralitzar l'explosiu enfonsat al mar, a 280 metres de la línia de costa de Sant Feliu de Guíxols, i les persones allà presents només han vist un petit turó d'escuma que sortia de l'aigua. En el dispositiu, hi han participat efectius del Grup d'Especialistes en Activitats Subaquàtiques (GEAS), que és la unitat de la Guàrdia Civil encarregada de la cerca i rescat de persones, localització i recuperació d'objectes al mitjà aquàtic, entre d'altres missions.