Nou cas de caça furtiva d'ocells protegits a Catalunya. Els Agents Rurals han identificat i denunciat una persona per la instal·lació en una finca privada a la comarca del Montsià de vint-i-dos paranys de tipus cep camuflats per enxampar aus. Però el descobriment va produir-se de manera totalment accidental, en un principi, atès que els forestals estaven inspeccionant una crema de restes vegetals no apagada al terreny i van localitzar un ocell tallarol de casquet mort al costat d'una de les rateres. Segons han informat des del cos, la captura d'espècies protegides així com l'ús de paranys no selectius són delictes que poden comportar multa, presó i inhabilitació per a aquesta pràctica.

Inspecció de tota la finca

Els Agents Rurals, davant de l'ocell mort, van inspeccionar tota la finca localitzant vint-i-dos ceps instal·lats i un total de sis aus mortes. Aquestes eren un tallarol de casquet, tres verdums, un tord comú i un pit-roig. Tots els animals trobats, a excepció del tord, pertanyen a espècies de fauna salvatge autòctona protegides a Catalunya pel Decret Legislatiu 2/2008. Però, a més, tant el pit-roig com el tallarol de casquet estan incloses al Llistat estatal d'espècies silvestres en règim de protecció especial (Reial Decret 139/2011), com espècies "mereixedores d'una atenció i protecció particular pel seu valor científic, ecològic i cultural, singularitat i raresa".

Un cop realitzat l'inventari dels ocells, va tocar el dels paranys. El tipus cep que aquest furtiu utilitzava per matar aus són totalment il·legals i els planten, majoritàriament, en períodes de fred, quan escasseja el menjar a l'abast. Les trampes es col·loquen parcialment enterrades, generalment en camps d'oliveres, amb alguna mena d'esquer. En el moment que l'animal s'apropa, s'activa i es tanca, produint la mort, alguns cops lenta, del pardal. Les rateres estan prohibides tant a la legislació catalana com a l'espanyola. 

L'ús de rateres, a més, està recollit com a delicte a l'article 336 del Codi Penal, independentment de l'espècie abatuda. Però, en el cas del ocells protegits, segons l'article 334, comportaria una pena de presó de sis mesos a dos anys o una multa de vuit a 24 mesos. També una inhabilitació per caçar de dos a quatre anys. Ara, després de la denúncia dels Agents Rurals, només queda esperar quina sanció imposaran al furtiu del Montsià.