Una simple publicació a les xarxes socials ha canviat la vida a una veïna del Baix Llobregat, deixant-la sense estalvis i amb un important deute econòmic que haurà d'arrossegar durant temps. Aquella publicació era, en realitat, una estafa. La dona, segons ha explicat a ElCaso.cat, estava navegant per les xarxes, no recorda exactament si Facebook o Instagram, quan va veure un anunci que l'animava a invertir 250 euros a canvi d'un rendiment econòmic. En un primer moment, ella, que treballa com a funcionària i s'ha hagut de treure unes oposicions, no hi va veure cap cosa sospitosa i va veure l'oportunitat de guanyar uns diners. Així doncs, va fer el pagament amb targeta i va esperar a obtenir guanys.

Intenta recuperar 250 euros i comencen a buidar-li els comptes

Allò va ser a finals de novembre, però al gener es va començar a ensumar que alguna cosa no anava bé. Sospitant ja que era una estafa, es va posar en contacte amb la gent que havia col·locat l'anunci per intentar recuperar els 250 euros, però això va acabar sent la seva perdició. "Si ho sé dono per perduts els 250 euros i ho deixo estar", lamenta a posteriori. Un home, identificant-se com a Sergio González i parlant un perfecte espanyol de forma educada, la va intentar convèncer perquè no retirés els diners i la va induir a descarregar-se una aplicació al seu telèfon mòbil.

L'aplicació que es va descarregar aquesta funcionària, qui ha preferit mantenir l'anonimat, és l'Anydesk, un programa informàtic que permet que una altra persona es connecti de forma telemàtica i des de la distància a un dispositiu. Un cop descarregat el programa, la víctima va començar a veure com alguna cosa anava malament i estaven fent operacions als seus comptes corrents, entre elles la petició d'un crèdit. Segons ha explicat a ElCaso.cat, la dona va preguntar que estava passant, però el suposat Sergio li va dir que es tractava d'un error i que era un crèdit d'una altra persona que es deia igual que ella i que ho arreglarien aviat. Això, però, va fer que entrés en pànic, ja que té dos cognoms molt poc comuns i no hi ha gaires persones amb ells, encara menys amb aquesta combinació.

Transferències a un compte de Malta

L'endemà, en veure que no ho havien arreglat, va intentar tornar a trucar-li, però ja era massa tard. Els estafadors van començar a buidar els comptes fent operacions i transferències a través de Revolut i Wise, enviant els diners a un compte corrent de Malta. Fins i tot la van obligar a trucar al banc perquè ampliés el límit permès per fer una transferència, ja que no els deixava. La víctima, per por al que estava passant, hi va accedir, tal com ha explicat a ElCaso.cat, però des del banc ho van desautoritzar. Els estafadors, més enllà de les transferències, també van demanar un crèdit de 40.000 euros i van fer compres amb la targeta per valor de 5.000 euros.

D'aquesta forma li van buidar tot el que tenia al compte que feia servir per al dia a dia, així com un altre amb 35.000 euros que tenia estalviats pels seus fills. No contents amb això, també van treure diners d'altres comptes de la família, com de fills, germans o fins i tot del seu pare, un home vidu de més de 90 anys. En aquests casos, si no podien treure els diners directament, feien un Bizum o una transferència al compte principal de la víctima i des d'allà seguien el procediment habitual a través de Revolut o Wise fins al compte de Malta. En total, tenint en compte els seus comptes corrents, els dels familiars i el crèdit i les compres que van fer amb la seva targeta, la víctima calcula que li han estafat 90.000 euros. A més, l'han deixat amb tot el deute i els interessos del deute i les compres.

El banc no fa res, mentre els Mossos ho investiguen

La dona es queixa que des del Banc Sabadell, tot i que porta 30 anys amb ells, quan encara era Caixa Penedès, no van notar que aquells moviments no eren habituals i ho van permetre tot, sense avisar-la que l’estaven estafant o, simplement, preguntar-li que estava passant. De fet, quan va contactar amb el banc li van dir que tots els moviments s’havien fet des del seu mòbil i que, per tant, ho havia fet de forma consentida. En aquest sentit, des del departament de ciberseguretat de l’entitat financera li van dir que ella mateixa havia trucat demanant ampliar la quantitat màxima per fer transferència. 

Et sents culpable després del comportament del banc. En tres dies ho han buidat tot, però jo donava el consentiment pel pànic”, lamenta aquesta funcionària en declaracions a ElCaso.cat. Tampoc li han perdonat tots els deutes ni li han rebaixat els interessos "abusius". De fet, ha hagut de demanar una pròrroga per poder-ho pagar tot, quedant-li una quota de 1.000 euros al mes. Els diners, però, és el que menys l'importa, ja que "es poden recuperar" i la família també li ha ofert ajuda.

El pitjor de tot ha estat el dolor anímic i l'afectació psicològica que ha tingut en ella, fins al punt que ha hagut d'estar un temps de baixa a la feina. De fet, només ho ha estat capaç d'explicar a la seva família més propera i als afectats, tot i que al seu pare ha preferit no explicar-li res. Des d'aleshores, els estafadors encara s'han arribat a posar-hi dues vegades en contacte. La primera va ser un suposat company de Sergio que li va dir que aviat li farien una transferència per tornar-li els 90.000 euros. La segona del mateix Sergio, burlant-se'n i preguntant-li si la transferència ja havia arribat. El seu fill l'ha animat a parlar amb un advocat i el cas ja ha estat denunciat als Mossos d'Esquadra, que han obert una investigació per esclarir qui hi ha darrere de l'estafa. No obstant això, els Mossos ja no s'han tornat a posar en contacte amb ella i se sent "desemparada". Les esperances de trobar els culpables i recuperar els diners, però, són escasses. 

🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.