Cop contra un grup criminal d'estafadors ubicats al Manlleu (Osona). La Policia Nacional ha detingut disset persones (tretze a Barcelona, tres a Saragossa i una a Madrid) per defraudar un total estimat de 145.000 euros mitjançant el mètode smishing. Aquest tipus de delicte es basa en tècniques d'enginyeria social com missatges de text dirigits a usuaris de telefonia mòbil. És a dir, és una variant del phishing, al fer-se només per SMS on els delinqüents sol·liciten dades, demanen que truqui a un número o que entri en un portal web. En aquest cas, suplantaven els serveis de seguretat d'una entitat bancària fent creure als clients que existia un problema amb el seu compte que devia ser resolt urgentment. Així és com aconseguien accedir i fer-se amb els diners corrents de les víctimes poc després.

Els ciberdelinqüents, així doncs, controlaven una pàgina web que simulava l'original del banc per aconseguir robar la informació d'accés a la banca en línia. Enviaven l'enllaç per SMS a una sèrie de persones i un cop obtenien les dades personals i les claus realitzaven càrrecs econòmics fraudulents que a poc a poc anaven buidant el compte de les víctimes. La Policia Nacional, que va iniciar la investigació el passat setembre després de relacionar diverses denúncies presentades per clients d'una mateixa entitat bancària, va esbrinar que la gran majoria dels autors de les estafes estaven a la província de Barcelona. Però més concretament a la comarca d'Osona: a les localitats del Manlleu, Centelles, Torelló i Sant Quirze de Besora.

Registres al Manlleu i una pistola simulada

Durant l'última fase del operatiu, els investigadors de la Policia Nacional van establir un ampli dispositiu que va registrar un habitatge al Manlleu. Allà van confiscar deu telèfons mòbils, una pistola simulada, dos dispositius de memòria i altres documents relacionats amb els fets delictius. També van detenir tretze dels disset sospitosos, tot i que la investigació continua oberta i no es descarten nous arrestos, segons ha explicat el cos policial en un comunicat aquest dimecres. S'estima que hi ha, com a mínim, 170 víctimes.