Tres dies després de l’inici de la rave de Sarral sembla que aquest dilluns els organitzadors aniran plegant veles. Divendres al vespre van començar a fer sonar els altaveus gegants que hi ha en dos escenaris repartits en un camp en guaret a uns sis quilòmetres de Sarral, a la Conca de Barberà. Dissabte i diumenge la festa no va aturar-se i aquest dilluns a primera hora encara quedaven alguns dels assistents. Lluny dels 700 que hi havia hagut, però encara amb un centenar llarg de persones ballant davant de la música. 

 

Arribar-hi no és missió fàcil. Des del poble, tot i que són pocs quilòmetres, el camí es va embolicant quan va pujant en direcció al Mas del Cano fent el trajecte cada cop més complicat, allargant-lo uns vint minuts fins que es pot arribar a l’esplanada que des de divendres és una festa rave. Sembla mentida que hi hagin pogut arribar no només cotxes, també caravanes i grans camions que serveixen per dormir i per transportar els grans altaveus que no s’han aturat ni un minut des de divendres. 

Ningú sap qui ho organitza. O ningú ho vol explicar. “Autoorganització”, assegura un italià que ha portat un camionet i que ha traslladat part d’un dels equips de música. Ha estat alguns mesos al Marroc, on van fer una festa semblant al sud, i després van pujar cap a Catalunya, on feia dies que sabien més o menys on havien de muntar els aparells. “Hi ha molta coordinació entre nosaltres”, explica. Per grups de Telegram es preparen, busquen llocs i convoquen la gent. Havia de ser un gran escenari amb dos grans equips de so, però els organitzadors dels col·lectius espanyols van decidir muntar un escenari B, a 50 metres de la plataforma que ja havien muntat els italians, l’A. Els dos escenaris no s'han aturat. La música, a orella humana, semblava gairebé la mateixa. El jove italià que ha portat l’aparell de música no sap explicar les diferències entre els dos estils de música, però assegura que n’hi ha. 

Cotxes, furgonetes, música, pizza i gallines

Tota l’esplanada està plena de cotxes, furgonetes, caravanes i grans camions. Aquest dilluns en queden molts menys, assegura un grup de catalans que han vingut des de Manlleu, a Osona, i que ja recullen. No tenen gens de pressa, ningú els espera, expliquen, però ja en tenen prou. Saben que els Mossos els esperen a la sortida, però creuen que ja no donaran positiu i al vehicle ho tenen tot en regla. Durant tot el cap de setmana els Mossos d’Esquadra mantenen controls de pas a les entrades dels camins que porten fins a aquesta zona de Sarral per evitar que hi arribin més cotxes i furgonetes. A més dels dos francesos detinguts —que ja estan en llibertat—, s’han fet una trentena de denúncies per positius per drogues i alcohol i per falta d’ITV quan els cotxes sortien del perímetre.

A l’interior, però, la festa continua. A les vuit del matí d’aquest dilluns la música encara ressonava. Les ulleres de sol ajudaven a aguantar el sol que estava mig sortint i que començava a molestar els ulls. Al contrari del que podria semblar, que amb el pas del temps els balladors anirien a menys, cada cop més gent s’ha anat reunint als dos escenaris amb el nou dia, tot i ser dilluns. A part dels dos escenaris, els organitzadors han instal·lat dues barres i hi serveixen begudes. També hi ha més carpes que serveixen per repartir menjar. Uns italians preparen una massa de pizza que couran en un forn de llenya, uns francesos preparen unes croquetes d’arròs que després fregien en un bol d’oli roent i uns altres francesos, quan s’han despertat, han posat en marxa una paella per fer creps. Menjar no en falta. Gairebé a tocar de l’escenari hi ha un petit corral amb dues gallines. Ningú ha sabut aclarir què hi feien allà. 

La festa va a la baixa

L’ambient a la festa, tot i que ja anava a la baixa, era animat. Grups de joves, la majoria ja abatuts esperant per poder agafar el cotxe i tornar a casa o seguir la festa en un altre lloc, i alguns, molts menys, encara ballant davant dels altaveus. A les dotze del migdia la festa encara seguia. 

WhatsApp Image 2023 02 20 at 12.37.19
Agents dels Mossos a la barra de la festa 'rave' de Sarral / Guillem RS

Al voltant de les onze del matí, dues patrulles dels Mossos d’Esquadra han arribat a l’esplanada de la festa i s’han dirigit fins a la barra, on han intentat parlar amb alguns dels organitzadors per conèixer les seves intencions i què tenen previst fer. Ningú sabia qui eren els coordinadors —o no ho volien saber— però tots han coincidit a explicar a la policia que la seva idea és avui, quan la gent s’acabi d’esgotar i els que estan dormint acabin de descansar, desmuntar els equips i marxar. La música es pot acabar aquest vespre i durant un parell de dies encara hi pot haver gent a la zona, creuen els Mossos d’Esquadra. Les persones amb qui han parlat els agents, tot i assegurar no ser els organitzadors, diuen que deixaran la zona tan neta com puguin. Durant el matí ja es veien alguns joves amb bosses de brossa recollint gots i altres plàstics que eren per terra. I ja hi ha diversos detinguts, l'últim a les 15.53 hores quan un vehicle, conduït per un home de nacionalitat i residència a Itàlia que venia de la festa il·legal, s'ha saltat un semàfor al Pla de Santa Maria i ha donat positiu en drogues (amfetamines, metamfetamines, cocaïna i THC).

Des del poble no s’arriba a sentir la música de la festa. Els veïns no han vist massa moviment, més enllà del primer dia, quan hi havia la caravana de cotxes en direcció a la festa, i que ningú va poder aturar. Tenen por per com quedarà la zona, que és una àrea de cultiu, i també l’espai natural que està a tocar del lloc on se celebra la rave, però coincideixen que la festa no molesta i alguns dels veïns que hi han pogut accedir han vist que, malgrat que es fa sense permisos i sense seguretat, no dista massa de qualsevol altre tipus de festa que es pugui fer per la zona.