Els Mossos d'Esquadra han detingut tres membres d'una mateixa família acusats d'estafar 1,68 milions d'euros a una vídua a Calella (Maresme). Els delinqüents van utilitzar dos mètodes diferents: el Rip Deal i l''Estafa de l'amor' i van aprofitar que la dona havia de gestionar l'herència que la seva parella li havia deixat per iniciar una falsa relació sentimental per aconseguir el seu patrimoni. A més, la van enganyar perquè invertís en objectes d'alta gamma.

Es van aprofitar de la seva vulnerabilitat

Segons expliquen els Mossos, els estafadors es van aprofitar d'aquesta situació de vulnerabilitat considerable de la dona, que a més va patir violència de gènere. Per això, un d'ells va iniciar una relació sentimental fraudulenta i així va aconseguir el patrimoni denunciat. L'operació policial es va desenvolupar el passat 4 d'agost quan els agents van entrar al domicili dels sospitosos en el municipi de Calella, on van procedir a la seva detenció. Durant el registre, la policia catalana va trobar objectes de luxe com a roba, perfums, joies, rellotges de primeres marques i dos cotxes d'alta gamma.

Actualment, els estafadors van passar a disposició judicial i el jutjat d'Instrucció número 14 de Barcelona va ordenar el seu ingrés a la presó. Els Mossos no descarten més detencions per aquest cas.

En què consisteix l'estafa Rip Deal?

L'estafa de Rip Deal (transacció corrupta en català) consisteix que els autors busquen anuncis d'ofertes immobiliàries o de qualsevol altre tipus de béns de luxe. Localitzen la possible víctima i es presenten com adinerats empresaris de notable solvència i diuen estar interessats en realitzar importants inversions, encara que, abans de tancar el tracte de la compra o inversió, plantegen la possibilitat de realitzar un canvi de moneda, al marge de la mediació bancària o el pagament en efectiu per l'immoble.

Els autors argumenten que disposen de bitllets d'alt valor, normalment de 500 euros, i que necessiten canviar-los per bitllets més petits com, per exemple, de 200, 100 o 50 euros. Per fer més temptador el seu negoci, ofereixen fins a un 20% de comissió per a l'operació. Però és just en aquesta transacció quan es produeix l'estafa.

Els estafadors convoquen una reunió i, serà en aquest lloc, on es realitzarà la comprovació de la quantitat de diners a bescanviar i que finalment es lliuraran a les víctimes. Tanmateix, en algun moment de la reunió, els estafadors molt hàbilment canvien els diners reals per fotocòpies o papers en blanc.

L''Estafa de l'Amor'

D'altra banda, la segona estafa de la qual ha estat víctima la dona es diu Love Scam, popularment coneguda com a "estafa de l'amor". En aquesta, l'estafador selecciona víctimes en situacions de vulnerabilitat a qui fa creure que ha establert una relació sentimental, ja sigui per xarxes socials o en persona. Una vegada la víctima ja està enganyada sentimentalment per part de l'estafador aprofita per a demanar-li diners, que justificarà amb diversos pretextos per tractar de situar-lo en un estat de necessitat.