Agents de la Policia Nacional han desmantellat dos laboratoris clandestins de processament de cocaïna a Barcelona i han intervingut més de 800 quilos d'aquesta droga. L'operació policial ha acabat amb un total de set persones detingudes i la confiscació de 836,871 quilos de cocaïna, així com 3.450 litres de productes químics, 152.000 euros en efectiu, cinc vehicles, una arma de foc, encunys, premses hidràuliques, dispositius electrònics i altres efectes de gran valor.

La investigació policial s'ha desenvolupat en tres fases

Els agents van iniciar la investigació l'any 2020 i s'ha desenvolupat en diferents fases, fet que ha permès desarticular per complet l'organització, assentada a Barcelona. A finals d'aquell any, la policia tenia coneixement de l'existència d'una organització criminal dominicana que presumptament estava dedicada al tràfic de drogues, concretament cocaïna. Comprovats els fets, els agents van iniciar la primera fase de la investigació, on van detenir dos dels set individus i van confiscar 33 quilos de cocaïna i 52.000 euros en efectiu. Mentre avançava la investigació, els agents van començar a identificar els presumptes membres de la banda criminal, que residien gran part d'ells a la localitat de Badalona.

Tercera detenció a Badalona

Dos anys després, a començaments d'aquest mes d'agost, la investigació va passar a la segona fase. En aquest moment, els agents van observar que un dels principals investigats reunir-se amb un altre individu. Després d'allunyar-se portant aquest últim una bossa sospitosa, la policia el va parar i va ser identificat. Una vegada registrada la bossa, els agents van trobar tres blocs de cocaïna, amb un pes total de 3.332 grams, motiu pel qual va ser detingut. La Policia Nacional va decidir, més tard, escorcollar el seu domicili a Badalona a la recerca de més proves. Allà, van intervenir uns altres dos quilos i mig de cocaïna, així com 25.180 euros, 2.300 francs suïssos, un rellotge valorat en 6.000 euros, un telèfon mòbil valorat en 1.600 euros i una motocicleta.

Diversos escorcolls a la província de Barcelona

Després d'aquesta detenció, els agents van passar a la fase tres de la investigació. Els investigadors van detenir unes altres tres persones més i van realitzar cinc registres en diferents domicilis de Barcelona, concretament a Montgat, Alella, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona. En el registre d'Alella (Maresme), la policia va desmantellar un laboratori clandestí on es duia a terme el processament i posterior elaboració de la cocaïna. Respecte a l'habitatge de Montgat, es van trobar dues guarderies amb la droga ja preparada per a la seva distribució. A més, en aquest registre, els policies també van localitzar 497 quilos de cocaïna, una arma de foc, 75.120 euros en efectiu, cinc vehicles, 12 telèfons mòbils, sis rellotges d'alta gamma i una màquina comptadora de bitllets. Així mateix, van confiscar nombrosos estris i gran quantitat de substàncies químiques per a l'elaboració de la cocaïna, entre ells una premsa hidràulica i 15 encunys. D'altra banda, aquesta tercera fase va permetre constatar que els motlles i encunys intervinguts es corresponien amb els anagrames dels blocs confiscats en la fase anterior.

Finalment, els agents van detenir a Barcelona el setè detingut en aquesta operació policial per la seva implicació en els fets. En el registre del seu domicili, situat a El Masnou, van desmantellar un segon laboratori de processament i elaboració de cocaïna, de menor entitat que l'anterior i van confiscar 292 quilos de substància i gran quantitat de productes químics (precursors), concretament 1.250 litres d'hexanol i 198 litres de bisulfit sòdic.