No és la primera vegada que es denuncien casos de submissió química a Espanya. L'últim cas, però, ha ocorregut a Catalunya, concretament en una discoteca de Barcelona. Una noia ha denunciat a través de les seves xarxes socials un cas de submissió química a ella i a una amiga seva mentre estaven passant una nit de festa en el local. El cert és que les agressions per submissió química en establiments d'oci nocturn s'han convertit en una amenaça real. La pràctica consisteix a punxar noies en discoteques i introduir-los una substància perquè perdin autonomia i les seves capacitats i l'agressor pugui aprofitar-se'n.

Les noies van avisar els responsables de la discoteca

La usuària que ha viralitzat la denúncia a través del seu Instagram és Nes6ka i explica que algú les va punxar a ella i a una amiga mentre ballaven en un club de Barcelona. En adonar-se'n, van dirigir-se a la barra del local per alertar dels fets. Tanmateix i segons explica la víctima, el personal de la discoteca va intentar dissuadir-les, malgrat que es veien a la perfecció les marques de les punxades. "Els clubs no es volen responsabilitzar d'una cosa així i us diran que no és res o que us esteu suggestionant", ha dit Nes6ka.

Símptomes de la submissió química

La víctima, en els seus missatges, relata quines sensacions van notar ella i la seva acompanyant perquè d'aquesta manera altres noies siguin conscients i puguin demanar ajuda. La noia parla de marejos, desorientació, cansament i son. A banda d'aquests símptomes, també explica que li pesava moltíssim el braç "com quan et posen una vacuna". També recomana "acudir a un lloc tranquil" i prendre un refresc o una beguda amb sucre.

Nes6ka assegura que ha volgut denunciar els fets públicament per ajudar altres noies i que serveixi d'alarma per quan surtin de festa i notin una punxada. Tanmateix, els Mossos d'Esquadra han confirmat que no tenen constància de cap denúncia sobre aquests fets. Això no obstant, els agents ja s'han posat en contacte amb la noia, que té previst denunciar.

Alerta arreu d'Europa per les punxades en discoteques

Els Mossos d'Esquadra han rebut cinc denúncies per fets relacionats amb punxades en l'àmbit de l'oci. Tot i això, de moment cap d'elles es pot relacionar amb una posterior agressió o abús sexual, segons ha explicat a Catalunya Ràdio la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé. La policia ha obert investigacions per esclarir els fets, també per conèixer si s'ha injectat alguna substància a les víctimes i quina. Per això, Escudé ha insistit en la importància d'anar al metge ràpidament si es percep la punxada. 

El primer cas que es va saber a l'estat espanyol va ocórrer el passat 22 de juny. La víctima, una turista, va acudir a l'Hospital Can Misses d'Eivissa després d'haver consumit, suposadament i sense ser-ne conscient, una barreja de drogues. Més tard, els resultats de toxicologia van mostrar que la noia va ser drogada amb ketamina i metamfetamina. De fet, el passat mes d'abril, França ja advertia d'un augment de denúncies per punxades amb xeringues. En la majoria de casos es tractava de persones joves que es trobaven de festa en discoteques. Per fer front a aquest augment de casos per submissió química, les xarxes, després de fer-se viral el missatge de Nes6ka, s'han omplert de publicacions que aconsellen què fer.

pinchazos
Il·lustració I Imatge: Instagram @lyona_ivanova

Segons les autoritats, els atacs a joves són molt difícils de detectar, fins i tot per les càmeres de seguretat, ja que les discoteques són un espai molt concorregut i amb poca il·luminació, fet que ajuda als agressors a actuar més lliurement