Una perillosa moda preocupa les discoteques d'arreu d'Europa. Es tracta d'unes misterioses punxades que els joves han notat mentre ballen i que just després els ha provocat símptomes com vertigen, nàusees o mal de cap. Les autoritats desconeixen, ara per ara, qui ho fa i amb què.

Preocupació a França

El passat mes d'abril, França advertia d'un important nombre de denúncies per punxades amb agulles, una xifra que no ha deixat de créixer des d'aleshores. En la majoria de casos es tracta de persones joves que es trobaven en algun local de lleure. Segons informava el fiscal de Nantes, Renaud Gaudeul a France Info, gran part de les denúncies procedien de dones d'entre 18 i 24 anys.

Com assegura el fiscal, diverses persones han notat símptomes immediats com són, vòmits, pèrdua de coneixement o llacunes de memòria. Però no només a Nantes està ocorrent, també en altres ciutats franceses com París, Rennes, Nancy o Tolosa. En total, la policia ha confirmat més de 300 casos a tot el país.

Difícil de detectar

Els atacs als joves són molt difícils de descobrir d'on procedeixen, fins i tot per les càmeres de seguretat, ja que les discoteques solen ser espais molt freqüentats de gent. Malgrat haver-hi diverses investigacions obertes, encara no s'ha detingut cap sospitós ni s'han trobat les agulles amb què es duen a terme les punxades.

Els joves que han estat punxats per aquesta misteriosa agulla s'han fet anàlisis clíniques, però els professionals mèdics no han aconseguit determinar què és exactament la substància química que pot contenir, ni si és la mateixa en tots els casos.

Tot i això, hi ha sospites de què pot arribar a ser. Les opcions són GHB, un potent depressor del sistema nerviós central que inicialment pot produir sensació de benestar i eufòria, i èxtasi líquid, conegut com "la droga dels violadors". Es tracta d'una pols de color blanc, injectable que no que es pot detectar en sang hores després de ser administrat. Tanmateix, les autoritats no el relacionen amb casos d'abusos sexuals perquè les denúncies sobre aquest delicte no són elevades.

Estranyament, les anàlisis de sang no han detectat la presència de cap droga o substància tòxica en els afectats. Mentrestant, creix la psicosi davant de l'augment de casos i la falta de respostes. Eloïse Cornut, una de les víctimes, explica a Radio France Internationale el seu cas. El mes d'abril, després de tornar d'un bar de Nantes, va començar a sentir suors fredes, vertígens i calfreds. L'endemà ja es trobava millor, però una amiga la va advertir de la presència d'un punt vermell envoltat d'un de blau d'un centímetre al seu braç. És llavors quan es va fer una anàlisi, però li va sortir negatiu.

Les autoritats franceses alerten d'aquesta nova moda que s'està estenent per totes les discoteques d'Europa i que suposa un gran perill per als més joves.