El cas sobre la mort d'Isabel Suárez, tia política de l'actor Luis Lorenzo, continua sense tenir un rumb fix i encara queden moltes incògnites per resoldre. De moment, es desconeix si va ser enverinada, com apunta el forense que va descobrir al seu cos altes concentracions de cadmi i manganès, o si, al contrari, la presència de metalls pesants obeeix a un procés natural que es produeix en l'organisme després de morir, una possibilitat que la cap del servei químic de l'Institut de Toxicologia no va descartar en la seva declaració davant del jutge. Ara, segons avança El Periódico, la Guàrdia Civil acudeix a dos menors d'edat per saber tota la veritat sobre com va arribar i va viure l'anciana a la casa de Rivas-Vaciamadrid, on vivien Lorenzo i Arancha Palomino.

Nous testimonis clau

Es tracta d'un cas tan complex i amb tants caps sense lligar, que la Guàrdia Civil ha acudit a dos nous testimonis, de 10 i 11 anys; el fill de l'actor i un altre de Palomino, ambdós fruits de la relació que els acusats van mantenir amb parelles anteriors. Els dos testimonis són clau dels últims mesos de vida de l'anciana. Una psicòloga i una criminòloga de l'Equip d'Anàlisi del Comportament Delictiu de la Comandància de Madrid els han entrevistat.

Les versions que han explicat els dos menors són molt peculiars i no coincideixen l'una amb l'altra. Un dels nens ha declarat, segons recull l'informe de la Guàrdia Civil, que l'anciana va rebre tota classe de maltractaments i vexacions, mentre que la versió de l'altre menor ho desmenteix i defensa la parella. "Van anar a Astúries, es van emportar Isabel a la nit i la van deixar allà (a la casa de Madrid). Jo el primer cap de setmana que la vaig veure estava contenta. Al tercer dia, ja estava malament, amb poques ganes de fer res, com mig adormida al sofà", relata un dels nens que "va conviure de manera intermitent" amb l'anciana i descriu com Lorenzo i Palomino"tractaven molt malament a la tia Isabel".

Maltractaments i vexacions a l'anciana

"Sempre que li deien alguna cosa li ho deien cridant. Estaven tota l'estona cridant a Isabel perquè no es podia adormir. Ella dormia al llit del meu germà petit i dormia amb les cames fora del llit perquè no cabia. Gairebé no podia moure's perquè tenia com a tremolors i els demanava si li podien donar almenys menjar o si la dutxaven. Ells deien que no, que ella era grandeta per fer-ho". La declaració del menor demostra que tant l'actor com la seva dona van negar l'assistència necessària a l'anciana. "A Isabel no la deixaven menjar amb ells a la taula del saló, ella menjava amb nosaltres a la cuina. Però no es podia moure. Jo els deia: 'però no us adoneu que aquesta senyora no pot menjar perquè està malament?'. El menjar es quedava allà fins a l'endemà, es podria i l'havien de tirar".

Durant l'entrevista, el menor arriba a explicar a les dues guàrdies civils com Luis Lorenzo i Arancha Palomino demanaven als seus altres dos fills "que peguessin l'àvia" i llavors les criatures "agafaven un coixí i es posaven a pegar-li. A ella li treia de polleguera". El nen afirma que la parella només va contractar una cuidadora quan l'anciana estava "gairebé morta" i enumera dos episodis en els quals Lorenzo i Palomino haurien abandonat a la dona durant hores, sola i desorientada, en el centre comercial H2O de Rivas.

Declaracions que no coincideixen

Malgrat la declaració d'aquest primer menor i que pot inculpar als ara acusats, l'altre testimoni va oferir una versió molt diferent, defensant Arancha i Lorenzo. "El que va sortir a les notícies que van detenir a Luis per l'assassinat és fals, no em crec res d'això, Luis no va assassinar ningú, ni volia emportar-se la meva àvia d'Astúries a Madrid". Aquest segon menor va explicar a les agents que Isabel "deia que se sentia molt sola a Astúries, no tenia ningú i llavors a la mare li va fer pena. Luis es va negar al principi a emportar-se-la, perquè era una persona gran, però al final va dir que sí".

El nen afirma que quan l'anciana va arribar a Madrid "podia caminar i es trobava bé", encara que tenia "moltes pèrdues de memòria" i que Arancha es va preocupar molt en cuidar-la, creant alguns problemes de convivència en la família: "Tot era ella. A la mare li agradava quedar-se a casa amb ella i Luis li va acabar donant igual. Ni Luis ni la meva mare no quedaven ja amb els seus amics. Era una vida molt complicada la que teníem per culpa d'ella".

Què passa llavors amb les piles?

Un altre cap sense lligar són les suposades piles. Un testimoni va explicar que va veure a Luis "tallant piles i traient una pols blanca", unes declaracions que quadren amb la mort violenta de la víctima, que va ser enverinada amb metalls pesants. Tanmateix, en la seva declaració, el nen va arribar a dir que les piles que la Guàrdia Civil va trobar a casa de Lorenzo i Palomino eren seves. "Va sortir alguna cosa a les notícies de piles. Jo tallava piles amb els meus amics i les deixava a casa meva, les tenia guardades en un calaix. La mare no sabia que jo tenia piles tallades". Va explicar que les obria "amb unes tisores de tallar els cabells" i que ho feia perquè li semblava "divertit" després de veure "un documental a Youtube" on un expert explicava que "amb només un o dos grams de la pols aquest de les piles pot morir una persona", encara que afirma que ell no s'ho va creure.

Una versió "vaga" i plena de "contradiccions"

Aquestes dues noves declaracions permeten saber-ne més sobre la mort d'Isabel Suárez. Tanmateix, segons les autoritats, la segona versió del nen és "vaga" i és plena de "contradiccions i distorsions". "El menor ha estat exposat a una gran quantitat d'informació postesdeveniment sobre la investigació dels fets. En concret, va manifestar que havia vist el que es deia sobre aquest assumpte en televisió i internet, el que ha pogut contaminar els seus records de manera involuntària." A més, el nen "ha pogut utilitzar aquest coneixement sobre la investigació per acomodar la seva declaració al que ell considera que pot ser més beneficiós per a la seva mare". Per aquesta raó, els especialistes de la Guàrdia Civil conclouen que "existeixen dubtes raonables en relació amb la validesa del manifestat pel menor".

Davant de les entrevistes de la policia als nois, la defensa de Luis Lorenzo i Arancha Palomino presentarà un escrit per impugnar-les, ja que es van dur a terme amb el permís de les exparelles de l'actor i de la seva dona, però sense el consentiment d'ells dos.