El cas de la mort de María Isabel, l'anciana de 85 anys que va morir, presumptament, enverinada per la seva pròpia neboda i el marit d'aquesta, l'actor Luis Lorenzo, a canvi de l'herència contínua obert. Molta informació sobre l'estat de la dona, les causes de la mort o la situació en la qual el matrimoni suposadament mantenia l'anciana, ha sortit a la llum en les últimes setmanes. En aquesta investigació, les dates són clau per entendre com van poder succeir, o no, els fets pels quals s'acusa l'actor Luis Lorenzo i la seva dona, Arantxa Palomino.

Principis de 2021: Isabel està bé, viu sola a Valduno (Astúries)

A començaments de l'any 2021, Isabel, que tenia llavors 84 anys, vivia sola en una caseria de Valduno, a Astúries. El seu estat de salut física i mental, segons el seu germà, era bo.

11 de març

L'11 de març, Arantxa va visitar la seva tia i li va proposar d'anar a Madrid, com havia fet en anteriors ocasions. La neboda afirma que la dona estava encantada de ser a Madrid, una cosa que corrobora la cuidadora que allà tenia. El germà de la difunta, no obstant això, afirma que Isabel no gaudia anant a Madrid i que no volia que la seva neboda se l'emportés.

A mitjans de març, el germà de María Isabel nota que la dona ha deixat de cridar, alguna cosa que feia cada nit. Comença a trucar-li ell i mai no responia, no pot comunicar-se amb ella. Sospita que hi ha alguna cosa estranya.

14 d'abril: el dia que van abandonar l'anciana

Avisen la Policia Local de Madrid perquè hi ha una senyora sola en el centre comercial. És el dia en què el matrimoni va abandonar durant més de dotze hores a l'anciana, quatre de les quals les va passar vagant per un centre comercial. En preguntar per què la van deixar sola, Arantxa va respondre que tenien gestions per fer, però la realitat és que eren en un parc d'atraccions celebrant l'aniversari del seu fill.

Durant el mes d'abril, segons va saber El Comercio, Arantxa realitza una consulta i prescriuen un medicament antipsicòtic a la seva tia, que ha començat a patir al·lucinacions, dissociacions i pèrdues de memòria. A Astúries mai no li van diagnosticar res semblant. La parella afirma que l'anciana patia de demència en cossos de Lewy.

29 d'abril de 2021: primer diagnòstic de demència severa

L'Hospital de Sud-Est diagnostica la dona de demència severa, a més d'un trastorn de conducta.

Cinc de maig: cita amb el notari per canviar l'herència

Arantxa i la seva tia acudeixen a un notari del carrer Emilio Ferrari. Isabel fa el testament i llega tots els diners dels seus comptes bancaris, així com la seva casa de Grados, a Arantxa; a José Luís, un dels seus germans, li llega unes parcel·les sense valor econòmic. Els altres dos germans heretaran la resta de béns de la dona, que no són gaires.

El matrimoni sempre ha afirmat que la modificació de l'herència es va fer amb el ple coneixement de la seva tia, les facultats cognitives de la qual no estaven amb prou feines deteriorades, segons ells.

Sis de maig: té una caiguda

La dona té una caiguda i acudeix al Centre d'Especialitats Perifèric (CEP) de San Blas, dependent de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal. Allà roman ingressada un dia, i demana l'alta voluntària. Això succeeix un dia després que la dona canviés el testament "en plenes facultats" mentals.

Set de maig: li donen l'alta voluntària, que està firmada per la seva neboda

Tal com sol·licita l'anciana, li donen l'alta voluntària. A l'informe, els metges parlen que la pacient ha empitjorat, té al·lucinacions visuals, està irritable i desconfiada, fins i tot agressiva. També té una incapacitat per a l'autocura, vinculada a la demència severa, i un deteriorament cognitiu moderat. Demanen la intervenció familiar per controlar la medicació, l'alimentació i la higiene, així com les gestions. La Guàrdia Civil, segons va saber NIUS, diu que la firma que apareix a l'informe de l'alta voluntària no és la de l'anciana, sinó les de la seva neboda i l'actor, que no tenien cap poder notarial sobre la dona, ja que no eren els seus representants.

1 de juny: Isabel pateix un ictus

Isabel pateix una paràlisi facial i el metge del centre de salut determina que és un ictus, per la qual cosa cal hospitalitzar-la. La seva neboda no pot portar-la a l'hospital per a l'ingrés perquè ha de fer els deures amb el seu fill. La porta la cuidadora i al cap de pocs dies té l'alta.

21 de juny: arriba la denúncia per segrest

José María, el germà de María Isabel, acudeix al Jutjat de Grau i interposa una denúncia per segrest. Comença la investigació arran de la denúncia. En els dies posteriors, la Guàrdia Civil es presenta al pis de Rivas, a Madrid, on resideix el matrimoni amb els seus fills i la tia|paia d'Arantxa. Obre Luis, que respon que efectivament la dona és allà i que està bé, però no els deixa passar sense una ordre judicial. La família sospita encara més.

28 juny: Maria Isabel mor a casa

El 28 de juny mor la dona; la troba la seva cuidadora quan anava a despertar-la. Just aquell dia, el matrimoni es dirigia a Astúries per declarar per la denúncia interposada, i en rebre la trucada de la cuidadora, van girar cua. Luis truca al servei d'emergències de la mort i diu que se'l veien venir perquè "era terminal". José Luis, no obstant això, exigeix immediatament que se li realitzi l'autòpsia a la seva germana, perquè la situació l'estranyava molt.

Aquell mateix dia, segons El Comercio, Arantxa va transferir 20.000 euros del compte de la seva tia a la seva pròpia, despeses que ella justifica que no anava a fer-se càrrec econòmicament de la seva tia.

26 de juliol: confirmen la presència de metalls pesants al cos de María Isabel

Un mes després, el 26 de juliol, confirmen a José Luís que l'autòpsia ha trobat restes anormals de cadmi i magnesi, el primer 200 vegades superior al normal, i el segon, 20 vegades superior.

27 de maig de 2022: detenen el matrimoni i passen a estar investigats

La Guàrdia Civil deté Luis Lorenzo i la seva dona per la seva presumpta implicació en la mort per enverinament de María Isabel. El mitjà NIUS informa que la Guàrdia Civil treballa amb la tesi que els comptes bancaris de la dona haurien estat monitorats pel matrimoni mesos abans de tenir el poder notarial. Aquesta teoria la sosté una anotació en una agenda requisada a l'habitatge, que data del 16 de març de 2021 i en la que hi ha escrita la quantitat de diners que tenen Isabel en el compte.