Un dels protagonistes de Crims de TV3, en el doble capítol que ha servit per iniciar la quarta temporada del programa de True Crime de TV3 que dirigeix Carles Porta, Dave Verbist, es passarà molts anys a la presó. Està acusat de dos crims, del de Girona, on va matar i trossejar Montse Mèndez, i el de Madrid, on va matar Anna Strande, ofegant-la i cremant-la sobre el llit de la seva habitació. Dave Verbist té actualment 41 anys i és un agressor sexual i assassí en sèrie en potència. Un psicòpata.

Qui és Dave Verbist?

Oficialment, és l’assassí de Montse Mèndez i Anna Strande. Però té altres delictes al seu currículum, d’ençà que l’any 2020 va aterrar a Espanya. Entre el crim de Montse Méndez i Anne Strande l’home, que s’havia instal·lat a Madrid on gestionava un apartament turístic de l’empresa on treballava la seva parella, havia agredit sexualment una noia cubana. Tot i que els veïns el van reconèixer i va ser detingut, com que va quedar en temptativa, ja que la noia va poder escapar, va quedar en llibertat amb càrrecs i es va salvar que li fessin una prova d’ADN -que hauria pogut ser rellevant en investigacions posteriors. 

Entre aquests antecedents i també els dos crims pels quals va ser condemnat i encara és a la presó, tots els analistes que l’han tractat durant aquests anys no han dubtat a assegurar que es tracta d’un potencial assassí en sèrie amb clares tendències d’agressor sexual. Quan va ser detingut per l’assassinat de la jove danesa a Madrid i va confessar també el crim de Montse Méndez -que va trossejar a la banyera del pis on vivia, a Girona- la policia va repassar gairebé al detall tota la seva trajectòria, per intentar vincular-lo a més crims, però van trobar-hi relació amb cap altre, un fet que va inquietar als investigadors. No és normal que un agressor sexual, i assassí serial en potència, arrenqui la seva carrera amb un homicidi. A més de Girona i Madrid, aquest home belga també havia estat a les Canàries

Com va conèixer Anna Strande?

L’obsessió de Dave Verbist amb Anna Strande va néixer quan l’home, que treballava com conserge de pisos turístics, va ensenyar el pis on s’havia d’allotjar la jove a Madrid. Li va obrir, li va ensenyar i la va acomodar. Des d’aquell dia va començar a obsessionar-se amb la jove, fins a la matinada que la va matar i cremar. Després de sortir de festa, i begut i drogat, va colar-se a casa de la jove i la va ofegar i matar. Després del crim la va ruixar amb oli i la va embolicar amb paper i després hi va posar llumins per cremar-la. Els bombers la van trobar sobre el llit de la seva habitació, completament cremada.

Els investigadors no van trobar la porta forçada -ell en tenia les claus- i si bé van trobar una empremta d’ell al pis calcinat, tenia fàcil justificació: hi havia estat quan li va ensenyar a la víctima. Però parlava massa. S’havia vantat, de festa, que havia matat dues dones. Això el va vendre. La Policia Nacional el va detenir mentre estava amb altres compatriotes mirant un partit de futbol de la seva selecció al Mundial. Els investigadors van saber que la noia, que ja s’havia sentit assetjada, volia denunciar-lo, i la va matar per evitar-ho

La nit de l’assassinat de Montse Méndez

En el crim de Girona l’alcohol i les drogues també hi juguen un paper important. L’assassí i la víctima es van conèixer en un bar, mentre jugaven al billar. Després van anar a casa d’ell, on la va ofegar, gairebé seguint el mateix modus operandi que amb la víctima de Madrid. Tot i que sempre va assegurar que ho havia fet com a part d’un joc sexual consentit, no va trucar ni al 112 ni va avisar els Mossos d’Esquadra. 

Va optar per traslladar-la, amb la col·laboració del seu company de pis, a la banyera de casa i trossejar-la en vuit trossos, que després la va repartir amb bosses de brossa en diversos punts de Girona i de pobles de la vora. Van marxar de la ciutat pocs dies després del crim, en direcció a Madrid, però abans van pintar-lo per intentar eliminar proves i restes de sang de quan van trossejar la jove Montse Méndez.

Condemnat a 41 anys de presó

Després de ser jutjat pels dos crims, Dave Verbist va ser enviat a presó amb una condemna de 41 anys. Resseguint l’historial de l’home, que havia arribat a Espanya l’any 2020, els investigadors van saber que l’home havia crescut en una família desestructurada i havia passat part de la seva infància entre prostíbuls. A més, va marxar de Bèlgica quan se’l va relacionar amb unes investigacions policials d’unes agressions sexuals. Un fet que, lamentablement, va repetir a casa nostra, amb l’assassinat de Montse Mèndez i Anna Strande