L’èxit d’audiència dels primers capítols de la quarta temporada de Crims, el programa de true crime de TV3, dirigit pel periodista Carles Porta, genera molta expectació per l’emissió, aquest dilluns, del tercer capítol, el primer del 'cas Febamar', l’assassinat de dues persones, el propietari d’un concessionari, Felipe Barrio -60 anys-, i la seva parella, una dona de nacionalitat romanesa, Stela Afodoraire.
Els fets són de 2008 quan tres persones, dos majors d’edat i un noi menor, van assaltar casa seva, a tocar del concessionari, i els van torturar fins a la mort per fer-se amb els diners que guardaven a casa. Es van emportar 4.500 euros, un cotxe de luxe i diversos objectes i finalment, uns quants mesos després, van poder ser arrestats pels Mossos al Perelló. L’any 2010 els dos homes van ser condemnats a 54 i 50 anys de presó per l’assassinat i el menor va ingressar durant deu anys a un centre de menors en règim tancat. D'aquí en endavant, aquesta peça pot contenir spoilers del capítol de Crims de TV3 d’aquest dilluns, 28 de novembre.
Buscaven diners a casa del Felipe Barrio i l’Stela Afodoraire
El 3 de desembre de 2008, en una casa a tocar d’un conegut concessionari de cotxes nous i d’ocasió a tocar de l'N-340 a Alcanar (Montsià), els Mossos d’Esquadra van trobar, torturats i ferits, els cossos de Felipe Barrio i Stela Afodoraire, el propietari de l’establiment i la seva parella, una dona de nacionalitat romanesa. La porta de casa no estava forçada i les investigacions dels Mossos d’Esquadra es van centrar a localitzar alguna persona que hagués pogut tenir relació amb l’home, que tenia antecedents policials i se l’havia relacionat amb el negoci de la prostitució, per intentar aclarir qui els havia pogut matar.
L’objectiu semblava que era el robatori, per com havia quedat la casa, però l’exparella de l’home mort havia estat condemnada per haver-lo intentat matar feia anys, havent contractat uns sicaris, i el passat de l’home, pels antecedents que tenia, també van fer als Mossos haver d’anar descartant mòbils del crim.
Res a veure amb l'exdona ni els seus antecedents
La casa estava cap per avall, tot regirat, i els Mossos van anar estirant el fil fins que van arribar als sospitosos, gràcies a escoltes telefòniques i seguiments. Es van fer cinc detinguts. Els tres autors dels fets, Rubén Sánchez de 41 anys, David Almagro de 43 anys i el menor, de 17 anys. També es van detenir dues persones més, que van ser imputades per haver comprat part del material que els lladres es van emportar de casa de Barrio i Afodoraire.
Els tres assaltants van lligar de mans i peus i torturar la parella per intentar aconseguir saber on eren els diners. No van dir res i van anar rebent cops dels seus agressors, armats amb ferros i amb la cara tapada amb passamuntanyes. A la dona la van ofegar fins que la van matar, a la cuina de la casa. A l’home un dels detinguts li va clavar una ganivetada a la zona del pit i, mentre es recaragolava de dolor, van regirar la casa buscant diners. Finalment, també el van ofegar, matant-lo, i van escapar amb els diners que van trobar, diversos objectes i un cotxe de luxe que tenien per vendre, al concessionari.
L’endemà dels fets un treballador del concessionari, com que no tenia notícies de Felipe, i en veure un misteriós cartell a la porta de casa, va entrar. Es va trobar el cadàver de l’home, encara lligat en una cadira, i el de la dona, morta a la cuina. Els Mossos es van fer càrrec de la investigació, que va permetre, al cap de dos mesos, detenir les cinc persones.
Cent anys de presó (que no compliran)
L’any 2010 l’Audiència de Tarragona, en un judici amb jurat popular, va considerar culpables els dos homes, que els va condemnar a més de 100 anys de presó. La pena va ser de 54 anys de presó per a Rubén Sánchez i 50 per a David Almagro per un concurs de sis delictes, sobretot, els dos delictes d’assassinat. Cal sumar-hi el robatoris, la detenció il·legal, etc. Tot i això, els dos detinguts no compliran la totalitat de la condemna. El Codi Penal espanyol, tot i que la condemna sigui alta, està limitada a una estada màxima a la presó de 30 anys.
L’èxit de Crims
El desenllaç del crim de Montse Méndez, relacionat amb un crim a Madrid i Dave Verbist, va ser un nou rècord de Crims de TV3. Segons les dades que va facilitar la mateixa productora del programa l’endemè de l’emissió, més de 680.000 persones van seguir en directe el programa de manera continuada, un total del 30,2% de les persones que en aquell moment estaven mirant la tele, una xifra que ja no és habitual. En algun moment de l’emissió -a la qual s’hi haurà de sumar també l’audiència digital- gairebé un milió de persones van estar connectats a TV3 mirant el programa de Carles Porta.