Aquest dilluns TV3 tanca la temporada d'una de les seves sèries d'èxit: Crims. Després de repassar diversos dels fets foscos de la història recent de Catalunya, aquest vespre clourà la segona temporada amb el desenllaç del Crim del Castell d'Ulldecona.

El programa de True Crime dirigit per Carles Porta explicarà com va ser l'assassinat Mari Carmen Castell la nit de Carnaval de 1982 i quin paper hi va jugar Ramon Barranco, el principal sospitós.

Sense proves per detenir Barranco

Tot i els esforços que havien fet -amb bastants dubtes- la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i investigadors privats contractats per la família, no van poder mai relacionar, amb proves o amb la seva confessió, a Barranco amb el crim de la jove.

La noia, de 18 anys, va aparèixer morta al Castell d'Ulldecona. Anava mig despullada i les proves forenses van confirmar que havia estat violada. Tot el poble havia sortit de festa per celebrar el primer Carnaval després de la dictadura, però a Ulldecona va acabar amb un bany de sang.

Crims Ulldecona 2

Mapa que connecta casa dels Castell i el cinema on es va fer la festa de Carnaval / Crims

La família de la Mari Carmen va sortir a buscar la seva filla quan a les sis del matí van confirmar que no era a casa. Quan van anar a casa caserna de la Guàrdia Civil per denunciar la desaparició els van informar que una nena de deu anys, ja de bon matí, passejant amb el seu pare, havia trobat el cadàver d'una noia. La Guàrdia Civil va confirmar que era el cos de la filla dels Castell.

Les investigacions maldestres de la Guàrdia Civil -fins i tot van perdre proves- no va permetre caçar el principal sospitós, Ramon Barranco. Tampoc dues denúncies més d'agressions sexuals, que va investigar la Policia Nacional, ni tampoc les investigacions que va fer el prestigiós detectiu privat Jorge Colomar. Hi va estar molt a prop, establint amb ell una relació de confiança i professional. El dia que havia de confessar, es va escapar.

Una trucada d'un parent el va delatar

Tothom sabia que havia estat ell. La família de Barranco, la família Castell i també la policia. Però els primers ho amagaven i els altres no trobaven cap prova. Les dues famílies havien tingut molta relació. Una de les familiars de l'assassí havia treballat a casa de Jeroni Castell, el pare de la Mari Carme i antic alcalde d'Ulldecona.

No va ser fins que un dels familiars de Barranco va trucar a la Guàrdia Civil que els investigadors no el van poder detenir. En la trucada, que la policia va mantenir anònima, va explicar que tenia un secret familiar que volia explicar.

I va narrar com tota la família -mare i germanes- van amagar els fets i van construir una coartada per evitar que la policia pogués detenir a Ramon Barranco. Aquesta delació, sumada a escoltes telefòniques que va fer la Guàrdia Civil, van permetre, l'any 1998 detenir a Barranco. Ja no va sortir de la presó. L'any 2000 va ser condemnat a 30 anys de presó per l'assassinat i violació, en grau de temptativa, de la Mari Carmen Castell.

Més violacions?

L'única condemna que pesa sobre Ramon Barranco és la que l'Audiència de Tarragona va dictar pel crim de la noia de 18 anys d'Ulldecona l'any 1982. Però les denúncies contra ell es van anar repetint els anys posteriors a la mort de la Mari Carmen Castell.

Com a mínim, segons les denúncies, dues noies més van ser agredides sexualment, amb gairebé el mateix modus operandi, per Ramon Barranco a Ulldecona. L'home va obligar a pujar a dues noies, en dos dies diferents, al seu cotxe i les va agredir sexualment. Una d'elles es va escapar i es va poder amagar a una sala de festa del municipi, fins que els amics li van donar cobertura i va tornar a casa. Ho va denunciar, però de res va servir.

Crims Ulldecona 3

Barranco anava amb un Renault 5 de color vermell / Crims

Agressions sexuals a la família

També, però sense denúncia, familiars de Barranco apunten a més agressions sexuals perpetrades per aquest home. "Un home molt fred i violent", asseguren persones que el coneixien.

Durant el judici contra ell, una neboda de Barranco va explicar que l'home havia abusat d'ella quan tenia quatre o cinc anys. María José Sanahuja Barranco, de 31 anys durant el judici, va explicar que quan en tenia disset o divuit l'home també la va voler fer pujar al seu cotxe. I també va explicar que una noia de Benicarló, al Baix Maestrat, li havia explicat que un dia, en un camp d'olivers, Barranco l'havia assaltat sexualment. Cap de tots aquests presumptes delictes van ser mai denunciats o provats.

Ella mateixa també va explicar que va ser la seva mare, germana de la mare de Barranco, qui va cremar la roba, tacada de sang, del dia del crim. Les declaracions d'ella van ajudar, juntament amb les versions contradictòries de l'acusat, la seva mare i les seves germanes, a acabar condemnant Ramon Barranco a trenta anys de presó. Fins a l'any 2028 haurà de complir condemna.

Final de la segona temporada de Crims

Aquest dilluns, 10 de maig, acaba la segona temporada de Crims. El programa, líder absolut d'audiència cada setmana, sumat a la gran audiència que té a la carta, ha demostrat que el morbo dels crims enganxa.

Aquesta temporada s'han pogut recordar crims com l'assassinat d'un home gran al carrer de Sant Ruf de Lleida, el mediàtic assassinat d'Anna Permanyer a Barcelona, el crim homòfob de Montgat o l'assassinat entre germans a Ca n'Amat, entre Abrera i Sant Esteve Sesrovires. Els seguidors de Carles Porta li reclamen més capítols per seguir posant llum a la foscor.