Nou capítol de Crims a TV3 aquest dilluns. El programa de true crime de Televisió de Catalunya, dirigit pel periodista Carles Porta, emetrà el quart capítol d'aquesta nova temporada que relata els crims més escabrosos de la història recent de Catalunya. El capítol d'avui explicarà els detalls d'un crim homòfob que es va produir el 8 de març de 2000 a Montgat, al Maresme. El cas no es va poder resoldre fins 17 anys després. L'any 2017 va ser detingut a Medellín l'autor del crim. L'any 2020 va ser condemnat a quinze anys de presó després de ser declarat culpable per un jurat popular a l'Audiència de Barcelona.

El crim de la flor, com l'ha batejat Crims de TV3, fa diversos girs durant una investigació molt llarga i complicada. La va començar la Guàrdia Civil i l'any 2016 un jutjat de Badalona va transferir les diligències als Mossos d'Esquadra, que van arribar fins a Colòmbia per detenir el llavors presumpte autor de les ganivetades que van matar, l'any 2000, Viterbo Anilo Villamar Guerrero.

Mort a casa de l'home que cuidava, a Montgat

El 8 de març de l'any 2000 Josep Maria Abad, un exregidor del municipi i molt conegut en aquest indret del Maresme, va arribar a casa seva, al carrer de l'Església de Montgat, després d'estar al centre de dia. Els que van fer el transport sanitari no van poder deixar-lo a casa: ningú va obrir la porta. Una estona més tard una veïna i el fill d'Abad van entrar al pis i van trobar el cuidador, un home de 45 anys de nacionalitat equatoriana, estirat a terra. Estava mort.

Estava completament despullat, tenia ganivetades per tot el cos —unes 17 va poder comptabilitzar l'autòpsia—, un tall al coll, una margarida de plàstic a l'orella i, en una habitació de la casa, una pintada a la paret feta amb sang: "Hitler tenia razón", deia. També hi havia marques del Ku Klux Klan. La víctima era Viterbo Anilo Villamar Guerrero, o Víctor, com el coneixia tothom.

Hitler Tenia Razon

La frase que va escriure l'assassí a la paret del pis on va ser trobar mort Viterbo Anilo Villamar Guerrero

Les primeres investigacions d'aquell escabrós crim no van portar enlloc. La Guàrdia Civil anava perduda i, si bé no es descartava cap hipòtesi sobre l'assassinat d'aquell home equatorià, no hi havia manera de quadrar un mòbil i encara menys un possible homicida o homicides.

Un anunci per paraules fatal

Les investigacions policials van estar encallades fins a l'any 2016, quan els Mossos d'Esquadra van assumir les diligències i reobrir el cas. Les últimes hores en vida de Viterbo Anilo Villamar Guerrero podien ser clau pels investigadors per saber què havia passat. Unes trucades que va fer i va rebre la víctima dies abans i el mateix dia del crim van ajudar a centrar la investigació al voltant d'un noi colombià, Cristian Gaviria Cañas, -d'uns 40 anys.

Gaviria vivia a Vilafranca del Penedès i mitjançat un anunci en una revista local s'oferia per treballar. El dia 8 de març els dos homes van quedar a Montgat després d'haver-se conegut i xerrat per aquest anunci. La intenció que tenia, si més no, Viterbo Anilo Villamar Guerrero, era mantenir relacions sexuals amb aquell home. Van dinar i després van anar a casa de l'home que Viterbo cuidava. Va ser allà on es va produir l'assassinat.

Despullat i apunyalat

Quan van arribar a casa i Viterbo Anilo Villamar Guerrero es va despullar, l'assassí, Cristian Gaviria Cañas, el va matar a ganivetades. Li va fer un tall al coll i el va apunyalar en diversos òrgans vitals fins que li va provocar la mort. Segons la Fiscalia, Gaviria va ser "despietat, vil i desproporcionat" contra l'home, així com "totalment desafecte i apàtic al dolor i sofriment" que va patir la víctima del seu crim.

Localitzat a Medellín i entregat a Espanya

Les trucades i la reconstrucció de la vida de l'home que havia posat els anuncis van permetre als Mossos no tenir cap dubte sobre l'autoria del crim. Alguns testimonis també van explicar que el Cristian havia acceptat que havia assassinat un homosexual. Amb l'assassí identificat, els Mossos d'Esquadra van iniciar una investigació per poder-lo trobar.

La col·laboració internacional va permetre poder-lo detenir a Medellín l'any 2017. No va ser fins un any després que l'home va ser extradit a l'Estat espanyol i va poder ser jutjat per assassinat a l'Audiència de Barcelona.

Confessa el crim

El gener de 2020, ja amb el judici en marxa, Cristian Gaviria Cañas va confessar que havia matat a ganivetades Viterbo Anilo Villamar Guerrero l'any 2000 a Montgat. L'home va acceptar el crim i les teories que els Mossos d'Esquadra tenien contra ell. Gaviria va relatar que s'havia aproximat a Viterbo per la seva condició homosexual i que el volia matar. "Sí, el vaig matar amb un ganivet a punyalades", va assegurar davant del tribunal i del jurat popular. Les investigacions policials també van confirmar la motivació d'odi contra els homosexuals que va moure l'acusat a cometre el crim.

Cristian Montgat

L'assassí va confessar el crim davant del jurat popular i del tribunal, l'any 2020 / EP

Proper a idees nazis i al "supremacisme blanc"

Tot i la traïdoria i acarnissament que va mostrar en el crim, com que ho va confessar en la primera jornada del judici, la condemna es va rebaixar dels 20 anys que demanava a la Fiscalia als quinze que finalment li van caure. Cristian Gaviria Cañas segueix a Brians complint la condemna que li va ser imposada l'11 de febrer de 2020. 

En la sentència, el tribunal va destacar que l'assassí era simpatitzant de les idees nazis i de l'anomenat "supremacisme blanc" tot i ser de nacionalitat colombiana, "tots dos corrents ideològics que justifiquen la violència contra els qui defensen idees contràries". També es detallava que l'acusat "havia realitzat la seva acció mogut pel menyspreu que li provocava l'orientació sexual" de la víctima.