Aquest dilluns TV3 presenta un nou capítol de Crims. El programa d'èxit del periodista Carles Porta emetrà el primer episodi del crim del Castell d'Ulldecona, tal com han batejat l'assassinat i violació de Mari Carmen Castell, una noia de 18 anys que el matí del 15 de febrer del 1982 va aparèixer morta i mig despullada a tocar del castell. Aquesta vila de les Terres de l'Ebre de menys de 5.000 habitants havia viscut el primer carnaval que s'havia autoritzat després de la mort de Franco, però a Ulldecona sempre serà recordat com el dia que van matar a cops la Mari Carmen, la filla d'un dels exalcaldes del municipi, Jeroni Castell.
El programa del periodista de Vila-sana, líder indiscutible de les nits de dilluns, desvelarà en dos episodis aquest estrany crim que no es va poder resoldre fins a l'any 1998 i només gràcies a les confessions dels familiars i amics de l'assassí. La investigació del cas va ser un veritable desastre.
Una investigació molt erràtica va complicar enxampar l'assassí
La pedra que havia fet servir l'autor del crim i uns cabells que es van trobar al cos de la noia van desaparèixer. Ni la participació d'un reputat detectiu privat, Jorge Colomar, en la investigació va permetre implicar en el crim la persona que tot el poble sabia que havia estat l'autor de la mort de la Mari Carmen Castell.
L'any 1998 la Guàrdia Civil va detenir Ramon Pascual Barranco del Amo, les seves dues germanes i tres amics seus. Barranco va ser acusat del crim —i condemnat, l'any 2000— i les seves familiars i amics van ser imputats per encobriment. Les seves explicacions van permetre que fos condemnat a 30 anys de presó l'any 2000 per l'assassinat i la violació de la noia.
El primer ball de Carnestoltes a Ulldecona
Ulldecona va viure la matinada del 14 al 15 de febrer de 1982 un ball de Carnestoltes com feia anys que no s'havia pogut celebrar. Era el primer que es va permetre fer després dels anys foscos de la dictadura franquista, però en aquest poble del Montsià aquell ball va acabar amb un bany de sang.
Una nena de 10 anys, l'endemà al matí, passejant per l'entorn del castell d'Ulldecona va descobrir el cadàver d'una noia de 18 anys. Tenia cops al cap i estava mig despullada. Les proves forenses inicials van confirmar que la víctima havia estat violada i assassinada d'un cop de pedra al cap. Sobre la identitat de la víctima no hi havia cap dubte, era la Mari Carmen Castell, una noia de tota la vida d'Ulldecona.
Investigació maldestra
Les investigacions del crim de la Mari Carmen Castell van ser molt dolentes. Pel camí es van perdre proves, com la pedra que va fer servir l'autor de l'assassinat per colpejar mortalment el cap de la noia, i també uns cabells que es van trobar al cos de la víctima. Van ser enviats a Madrid per ser analitzats —l'any 1982 la tècnica d'investigació a Espanya era molt precària— i ja no van tornar: ni l'anàlisi ni tampoc els cabells. Tots aquests contratemps van complicar poder aclarir qui havia estat l'autor del crim.
Sense cap sospitós clar, la Guàrdia Civil es va passar anys anant a les palpentes. Al cap d'un temps un jove del poble, Ramon Barranco, va ser acusat d'haver agredit sexualment dues noies joves. Va ser llavors quan la Guàrdia Civil —i tot el poble; vivia just davant de casa de la família Castell— es va centrar en ell. Però cap prova permetia a cap jutge ordenar la seva detenció. Cap indici, cap vestigi posaven en contradicció la versió que tenia Barranco en les seves múltiples declaracions davant dels investigadors.
Només les confessions van permetre detenir-lo
Sense arma del crim i sense proves d'ADN que el poguessin situar prop del cos de la víctima, els investigadors de la Guàrdia Civil estaven en via morta. Tampoc la participació en la investigació de forenses d'universitats espanyoles que es van desplaçar a Ulldecona i van fer una nova autòpsia a la víctima ni tampoc les investigacions d'un conegut detectiu privat, Jorge Colomar, van aconseguir incriminar-lo. Quan faltaven pocs anys per a la prescripció del crim, la Guàrdia Civil el va detenir juntament amb les seves dues germanes i tres amics seus després de rebre una trucada anònima a la comissaria de la Guàrdia Civil. Les confessions dels detinguts van ser claus per poder bastir una acusació contra ell, 16 anys després. Va ser detingut el maig del 1998.
La Guàrdia Civil havia interceptat trucades telefòniques que posaven en relleu que la família podia saber alguna cosa. Davant de la policia els familiars i amics van confirmar les teories de la policia i van vincular Barranco amb el crim de la noia de 18 anys. El dia del crim l'home va arribar a casa seva —en aquell moment tenia 25 anys— amb taques de sang als pantalons. La seva versió era que havia traslladat el cadàver quan el va veure, ja mort, i que no tenia res a veure amb el crim i que quatre amics seus van ser-ne els autors materials, però aquesta teoria va ser desmuntada, fil per randa, durant el judici que es va celebrar a principis del 2000 a Tarragona.
Condemnat a 30 anys de presó: assassinat i intent de violació
L'any 2000, després d'un agre judici a l'Audiència Provincial de Tarragona, Ramon Pascual Barranco del Amo va ser condemnat a 30 anys de presó per l'assassinat i la violació —aquesta última en grau de temptativa— de la jove Mari Carmen Castell l'any 1982 al castell d'Ulldecona.
El tribunal va provar que l'home havia recollit la noia, l'havia portat fins al castell i allà, després d'agredir-la sexualment —només es va poder confirmar que ho havia provat, tot i que l'acusació particular creu que també ho va consumar- la va assassinar a cops de pedra per evitar que la noia ho expliqués. La condemna va arribar 18 anys després del crim. Els mateixos anys que tenia la noia quan va ser assassinada. Diversos testimonis van explicar que tota la família de Barranco havien ajudat a encobrir el crim. Van ser la mare i les germanes les que van cremar la roba amb sang del dia del crim, va assegurar una cosina de l'acusat durant el judici.
El germà de la Mari Carmen, famós cuiner d'estrella Michelin
Jeroni Castell, el germà de la víctima, va guanyar protagonisme durant el judici quan es va convertir en el portaveu d'una família a qui li havien robat de matinada la seva jove Mari Carmen. L'assassinat i violació de la noia l'any 1982 va marcar Ulldecona i, especialment, la família Castell.
Jeroni va entrar a la cuina i, sense canviar d'ubicació, sense moure's d'Ulldecona, va començar des de zero un projecte d'èxit que li ha permès, durant vuit anys seguits, rebre el reconeixement d'estrella Michelin al seu restaurant Les Moles, a Ulldecona mateix. No en tenia ni idea de cuina i l'any 1993, animat per un dels seus germans, va començar la seva carrera de xef. I fins avui, amb dues estrelles Michelin i dos sols Repsol que avalen la bona feina que ha desenvolupat com a líder d'aquest projecte perdut a Ulldecona.
En diverses entrevistes Jeroni Castell ha assegurat que el patiment per l'assassinat de la seva germana i haver hagut de viure gairebé 20 anys davant de casa de la persona que tothom sabia que l'havia matat, en un poble de menys de 5.000 habitants, "va fer-los més forts". Aquest abril Castell ha revalidat la seva estrella, per vuitè any consecutiu.