Desarticulada una organització criminal a Barcelona dedicada a les estafes bancàries mitjançant el duplicat de targetes SIM dels telèfons mòbils. La banda va saquejar un centenar de víctimes de tota Espanya, amb un volum de frau total estimat de 250.000 euros. En l'operatiu portat a terme per la Policia Nacional han estat detingudes 55 persones, entre d'elles un dels líders dels Black Panthers (Panteres Negres), segons ha explicat el cos policial en un comunicat. Els arrestats utilitzaven tècniques d'enginyeria social, desviaments de trucades, vishing (agafar informació per robar-li la seva identitat), phising (guanyant-se la confiança de la víctima) i carding (accés a les targetes per realitzar petites compres amb elles). Per tot això, estan acusats dels delictes de pertinença a una organització criminal, estafa, usurpació d'identitat i falsedat documental.

Banda formada per quatre grups diferenciats i 'Dark Web'

L'organització criminal desarticulada estava formada per quatre grups diferenciats però amb negocis comuns, tots relacionats amb les estafes bancàries a nivell estatal. No obstant això, no tenien líders com a tals, tot i que si hi havia persones de confiança per aconseguir els seus objectius i cobrir les necessitats logístiques o suplantar les identitats virtuals. Els investigats es feien amb el control dels números de telèfon mòbil de les víctimes mitjançant la realització il·legítima d'un duplicat de les targetes SIM. Un cop aconseguit, es feien amb el control de la banca electrònica dels afectats i feien transferències fraudulentes amb una xarxa de mules repartides per la costa de Llevant que reportaven diners a l'organització a canvi d'una contraprestació. L'objectiu era esgotar el saldo existent dels comptes corrents.

En total, la banda va aconseguir defraudar uns 250.000 euros a més de 100 persones. Els agents van constatar, també, que l'organització també comptava amb una segona cèl·lula especialitzada en estafes bancàries mitjançant el clonatge de targetes, carding, amb la qual obtenien informació personal derivada d'aquesta enginyeria social. Tot i que el vishing era la tècnica més utilitzada per obtenir duplicats de les targetes SIM, ho realitzaven directament a conegudes empreses de telefonia i telecomunicacions fent-se passar per clients. La investigació de la Policia Nacional va aconseguir acreditar la facilitat amb que compraven documents personals com DNI (Document Nacional d'Identitat) i números de targetes de crèdit a la Dark Web (Internet fosca que es superposa a la xarxa pública i requereix d'un software específic i configuracions o autorització per accedir) fent servir criptomonedes.

El detingut dels 'Black Panthers' oferia seguretat i captava els 'mulers'

Les primeres indagacions del Cos Nacional de Policia (CNP) es van iniciar quan van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal, establerta a Barcelona, especialitzada en estafes bancàries i financeres, entre d'altres delictes. Amb l'avenç de la investigació, els agents van descobrir els quatre grups connectats i la segona cèl·lula amb la que operaven el carding. El dispositiu policial va registrar set domicilis i va intervenir una cartera de criptomonedes tipus hardware, 45 targetes SIM, onze telèfons mòbils, quatre ordinadors portàtils, un vehicle d'alta gamma i molta documentació relacionada amb els fets. El detingut que forma part de la banda Black Panthers era l'encarregat de donar seguretat a totes les cèl·lules i captava els mulers per continuar perpetrant les estafes.