Es confirma la condemna de 26 anys pel parricida de Sils (Selva, Girona), que va assassinar la seva mare per motius econòmics i després va cometre frau econòmic fingint que era viva. L'assassí esperava una rebaixa en la seva condemna, i el seu advocat va presentar un recurs contra la mateixa en considerar-la "desproporcionada", però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat avui la condemna de 26 anys i 9 mesos de presó per l'acusat. 

El TSJC ha refermat la sentència original, en considerar provat que el Jorge va assassinar la seva mare a la casa familiar on vivien, i que el mòbil de l'assassinat era econòmic. L'home volia ocultar que havia demanat un préstec a nom de la víctima, i va matar-la per tal de continuar cobrant la pensió que ella percebia. Els delictes dels quals l'acusen són tres: un delicte d'assassinat en concurs medial, un delicte continuat de frau i un delicte de falsedat documental; el fet d'assassinar-la va provocar diverses conseqüències, però aquest primer crim era necessari per a cometre els altres delictes de frau i falsedat documental, motiu pel qual es considera que el delicte d'assassinat va ser un concurs medial. 

Un criminal sense escrúpols

El novembre de l'any 2017, a la localitat de Sils, un home anomenat Jorge Gutiérrez escanyava la seva pròpia mare fins a provocar-li la mort. El crim, però, no va ser fortuït o arran d'una discussió, sinó que el Jorge el tenia pensat i planificat, amb un objectiu molt clar: cobrir el seu tren de vida, a costa de la vida de la seva mare. Amb aquesta mentalitat, l'acusat va matar la dona, va amagar el cos a casa i va fingir durant gairebé deu mesos que era viva, per tal de quedar-se amb la seva pensió de viudetat. Embolicat en plàstic, i amagat en una habitació del domicili familiar, va trobar la policia el cos de la víctima, sense que en cap moment el fill confessés el crim o col·laborés d'alguna manera amb la investigació, que en aquell moment era per desaparició

Les amigues van denunciar la desaparició de la dona

El Jorge, després d'assassinar la seva mare, va fingir durant nou mesos que era viva per tal de cobrar la seva pensió de viduïtat, amb la qual pretenia cobrir les despeses d'un préstec de 13.000 euros que havia contractat poc abans del crim. Així, dies abans de matar la seva mare, l'home va començar a tenir un nivell de vida molt per sobre del que es podia permetre, gastant diners en hotels, viatges o joieres, tal com verifica un informe bancari. El mateix estil de vida es va mantenir després de la mort de la dona. Van ser les amigues d'aquesta que, després de mesos sense saber res d'ella, i davant les estranyes explicacions que el fill donava, van decidir denunciar-ne la desaparició a la Policia Local de Sils. El cas va passar a mans de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), ja que es tractava d'una desaparició inquietant, i quan la DIC va aconseguir entrar a la casa del fill, van descobrir el cadàver de la mare. Durant tota la investigació, el Jorge no va col·laborar amb la policia i, de fet, continuava mantenint i simulant que la seva mare era viva. 

L'advocat de l'acusat considera que la sentència és "desproporcionada"

Un jurat popular de l'Audiència de Girona va dictar el veredicte, que era ni més ni menys que una pena de 26 anys i 9 mesos de presó per aquests crims, que van considerar plenament provats. L'advocat del processat, no obstant això, ha recorregut la sentència, titllant-la de "desproporcionada", i considerava que el jurat popular hauria d'haver apreciat els atenuants de confessió o col·laboració amb la justícia. La sala penal del TSJC ha desestimat aquest recurs, refermant  així la resolució de l'Audiència de Girona, la qual el TSJC considera "plenament ajustada a dret", tenint en compte també els agreujants de traïdoria i parentiu. Els atenuants que reclamava l'advocat, segons el tribunal, no van existir, perquè l'home només va confessar un cop es va trobar el cos de la mare.