Pedro Matías, de 31 anys, va desaparèixer el divendres 26 de març de 2009 a la seva localitat natal, Gijón (Astúries). Eren les 12:30 del migdia quan va anar al bar per fer el seu tradicional aperitiu amb els amics. Tan sols estava a 200 metres de casa seva, però va desaparèixer misteriosament, sense deixar rastre. D'això ja fa 13 anys i la seva mare, Rosa Riesco, encara té esperances per trobar-lo.

La mare es va estranyar en veure que el noi no trucava

"Amb els anys, el dolor és més gran, més profund...", lamenta Rosa a El Periódico. Encara que els agents de policia es van entregar al màxim per aclarir què va succeir en aquells 120 minuts que van passar des que Matías va sortir de casa, la veritat és que no han trobat absolutament res que els pugui indicar on es troba el noi. La seva mare i la seva àvia l'esperaven per dinar, però mai va arribar. Va ser llavors quan va saltar l'alarma, ja que Matías sempre avisava si arribava tard.

"Tenia el costum de trucar cada dos per tres", recorda Rosa. Però aquell dia no va trucar. La mare va trucar al seu fill, encara que, sorprenentment, es va trobar la bústia de veu del telèfon del jove. "Dues hores. No estem parlant ni de 15 ni de 24. Ni d'un dia ni de dos, no són de 120 minuts. Van començar a buscar-lo a les tres de la tarda", explica la mare. Llavors, què va poder passar durant aquells 120 minuts? És la pregunta que es repeteix una vegada i una altra tant la Rosa com la policia.

La notícia de la desaparició de Matías va provocar una gran mobilització a Gijón. Agents de la policia, guàrdies civils, amics i veïns es van ajuntar per ajudar a la Rosa a trobar el seu fill. "Hi havia moltíssima gent. Es va córrer la veu d'una manera...", recorda Rosa. El van buscar per terra i mar, però sense èxit. Desafortunadament, el noi no va aparèixer per cap lloc.

Els investigadors van analitzar el GPS del seu mòbil per reconstruir els seus passos. Van observar que el telèfon es va apagar a només 200 metres de casa. Tant la policia com els familiars consideren que no va ser una desaparició voluntària, sinó que va passar alguna cosa, encara que no saben el què.

Moltes versions diferents

Durant la investigació de la desaparició, els agents van sospesar diferents versions. En plena recerca, van destapar una xarxa de trànsit d'òrgans, però que, finalment, no va tenir relació amb el cas de Pedro Matías. La segona versió: tràfic de drogues. La Policia Nacional va destapar un desembarcament de droga. "Al principi vaig pensar, el meu fill veuria alguna cosa i me'l van matar per això? Una altra explicació no podia tenir", però una vegada més, es va descartar.

Un sospitós

La policia sospita d'un jove de la zona amb problemes de salut mental. Encara que es va registrar el seu domicili i el seu vehicle, no es va trobar res. "No hi ha cos, no hi ha delicte... però estem convençuts que hi ha un culpable, i ningú no em treu que pot ser ell", confirma Rosa.

Sota sospita, l'home va marxar del barri. El principal sospitós té antecedents violents. A més, una carta d'un familiar d'aquest el va apuntar directament: "té a veure amb la desaparició". Tanmateix, no va poder ampliar el testimoni perquè es va suïcidar.

Rumors i especulacions sobre on podria estar Pedro Matías

Com sol passar en les desaparicions, molta gent creu veure - de forma errònia - el desaparegut. En el cas de Pedro Matías hi va haver tres falses alarmes que van sacsejar la Rosa, i van posar l'ànima en suspens als altres.

Un matí, la Rosa va mirar el diari i va veure que havien trobat un noi. "La roba era la del meu fill, idèntica: vestia texà, impermeable gris...". La mare va trucar desesperadament a la policia per dir-los que aquell era el seu fill. Això no obstant, els agents li van confirmar que no es tractava de Pedro Matías. Rosa, encegada per la situació que estava vivint, no se'n fiava. "Vaig passar molta por. Volia baixar a la sala d'autòpsia. No em van deixar, em van dir que no, Rosa que no és...", declara la mare.

El segon ensurt el van donar unes veïnes. "Va aparèixer un noi mort en una finca, li havia donat un infart", reviu la dona. Com és habitual, la gent va començar a especular i es va córrer la veu que era Pedro Matías. "No és el meu fill", ja m'ho havia dit la policia", va respondre Rosa a les veïnes, que es pensaven que era el noi perquè el cadàver tenia la mateixa edat. Finalment, una altra falsa alarma. Aquesta vegada, un home gran que s'havia penjat. Així doncs, tampoc podia ser el jove.

Una desaparició estancada després de 13 anys

Després de 13 anys, la investigació continua oberta, encara que no hi ha més dades sobre on pot estar Pedro Matías i el cas està estancat. "Cada mes, la Policia Nacional actualitza l'informe del meu fill, ho revisa, encara havent passat 13 anys", sentencia la mare, que encara espera que es faci justícia.