El Tribunal Suprem (Madrid) ha condemnat a 4 mesos de presó un pare de família per un delicte de maltractament en l'àmbit familiar després que aquest pegués una natjada al cul de la seva filla de 4 anys. Segons la Sala del Penal no hi ha cap raó que justifiqui el fort cop que, malgrat no causar lesions greus, va ser tan intens perquè va deixar marcada la mà del pare. La raó per la qual el pare va propiciar la natjada va ser perquè la nena plorava i no s'adormia. A més de la condemna a presó, el jutjat ha imposat al pare un ordre d'allunyament de 500 metres durant 1 any i 4 mesos, i el pagament d'una indemnització de 200 euros.

El fort cop va causar ferides lleus a la menor de 4 anys

Segons el Tribunal, el condemnat estava separat de la seva dona i entre els dos cuidaven - amb custòdia compartida - els seus dos fills menors d'edat. Els fets van ocórrer el 8 de juny de 2019. El pare i la nena estaven junts a casa quan ell va pegar una natjada al cul de la seva filla, que no volia dormir i no parava de plorar. A conseqüència del cop, la víctima va patir en el gluti esquerre una equimosi - un blau- d'uns 7 cm i a la dreta una de més petita, de 3 cm. Malgrat tot, les ferides no van requerir assistència mèdica i es van curar en 4 dies.

Una condemna excessiva

La sentència inclou un vot particular del magistrat Pablo Llarena. Aquest assenyala que la condemna contradiu la doctrina de la Sala del Tribunal Suprem i que una solució "justa i prudent" era l'absolució de l'acusat. Segons detalla, el context no s'engloba en un maltractament continuat, sinó en un acte aïllat, a més de la poca importància de les ferides. "Davant un fet de menor entitat i de caràcter aïllat que no comportava cap dificultat d'integració en l'experiència vital d'un menor de 4 anys, la reacció penal introdueix una paralització immediata en la relació de la menor i el seu pare i el sotmet imperativament a una convivència familiar monoparental a favor de la dona", adverteix el magistrat. 

El magistrat també considera que les conseqüències que ha arrossegat aquest càstig del pare a la filla, malgrat la seva "excepcionalitat", manquen de suficient entitat per a criminalitzar l'acció. També, Pablo Llarena assenyala que aquesta condemna a presó i l'allunyament imposat pot afectar negativament en un futur la relació entre pare i filla fins a l'edat adulta.

El Codi Civil recorda que cal protegir els fills

El Suprem ha recordat que l'any 2007, el Codi Civil va ser reformat. La nova llei afirma que els pares poden corregir de manera raonable els fills i sempre protegint i respectant la integritat física i psicològica dels fills en l'exercici de la pàtria potestat.