Wallapop, Vinted, Milanuncios o eBay, les principals plataformes de compra i venda d'articles de segona mà, s'han convertit en un negoci perfecte per a milers de persones, que busquen edicions especials d'algun article d'infantesa o col·leccionisme que ja no està a la venda, o que busca treure rendiment a les coses que ja no vol. Després d'anys de vendes i sent un dels negocis informals més utilitzats per aconseguir un petit sobresou, Hisenda ha decidit regularitzar-lo.

Compte si t'estàs forrant amb Wallapop, Vinted, Milanuncios o eBay

Caldrà anar amb més compte ara si estàvem trobant un filó venent llibres a Wallapop, roba de temporades passades a Vinted o qualsevol altre article en la resta de plataformes, el ventall és amplíssim. I és que el Ministeri d'Hisenda ha llançat una advertència respecte als venedors i compradors que utilitzin habitualment les aplicacions, que hauran de declarar i tributar pels seus beneficis a través d'aquests mitjans.

Wallapop / Wikimedia Commons

Wallapop / Wikimedia Commons

Més d'una dècada després de la seva creació i boom, la institució pública més temuda ha posat l'ull en aquest negoci i ha detallat futures restriccions a les persones que s'han fet o pretenen fer-se d'or amb la venda dels seus trastos. Segons ha calculat Hisenda, en cas que les vendes en aquestes plataformes siguin habituals i els ingressos arribin a superar el salari mínim professional, es podrà considerar com "una activitat econòmica".

Hisenda vigila i caldrà declarar les vendes: així seran les taxes

En aquest cas, el venedor en qüestió hauria de donar-se d'alta com a autònom, declarar l'IVA i seguir els paràmetres establerts per als treballadors amb negocis independents. A més, tots els venedors estan obligats a declarar les operacions que impliquin un guany patrimonial, és a dir, quan el preu de venda del producte sigui més gran del que es va comprar. Aquest tipus de vendes no són el més freqüent, encara que sí que hi ha articles que han despertat autèntiques febres col·leccionistes a Wallapop i altres webs.

Un exemple d'això van ser les cintes VHS, que van començar a revaloritzar-se com objectes de col·leccionisme, arribant a assolir xifres astronòmiques en títols de Disney com el Rey León o La Sirenita. També llibres vintage o videojocs es van col·locar a l'ull de l'huracà, així com nines antigues que s'han deixat de fabricar. Tanmateix, poc després es va desinflar i poques persones van aconseguir un marge de benefici real per cintes utilitzades de fa vint anys.

'El Rei Lleó' a la venda en Wallapop / El Caso

'El Rei Lleó' a la venda en Wallapop / El Caso

Per a les vendes de tipus patrimonial, s'haurà d'incloure el guany en la base imposable de l'estalvi de l'IRPF per ser un benefici net, amb diferents taxes: un 19% fins als 6.000 euros d'ingrés, del 21% si els beneficis van des dels 6.001 fins als 50.000 euros i del 23% quan superin els 50.000 euros. Per la seva part, els compradors han de tenir en compte l'Impost sobre Transmissions Patrimonials, que suposa un 4% independentment del preu del producte, a partir dels 500 euros.