La Guàrdia Civil ha desmantellat una estafa que s'estava duent a terme a través de Wallapop i en la qual es venien mòbils d'alta gamma inexistents que les víctimes pagaven per Bizum. Després de la transacció econòmica, els estafadors desapareixien i era gairebé impossible recuperar els diners robats.

Cura amb els pagaments per Bizum en compres de Wallapop

L'operació de la Guàrdia Civil ha acabat amb la detenció d'una parella formada per un home de 25 anys i una dona de 29 que venien mòbils d'alta gamma per sota del preu de mercat que resultaven ser un frau. Hi ha cinc persones víctimes de l'engany repartides en Alacant, Barcelona i País Basc, segons han informat fonts policials. Els portals com Wallapop i Milanuncios.com s'havien convertit en el camp de joc d'aquests ciberdelinqüents.

Wallapop / Wikimedia Commons

Els estafadors utilitzaven Wallapop per enganyar les seves víctimes / Wikimedia Commons

Segons un comunicat de l'institut armat, els estafadors utilitzaven aquests webs de compravenda d'articles de segona mà per fer-se passar per venedors de telèfons d'alta gamma inexistents. Després de rebre una oferta d'una de les víctimes o en iniciar ells la conversa a través de l'app, es guanyaven la confiança de la persona, a qui oferien el mòbil a preus per sota del mercat, que era el que els convertia en atractius.

Mòbils que no existeixen i venedors que desapareixen

La investigació va començar el desembre passat, quan l'Equip @ de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant, la unitat de seguretat ciutadana creada per la Guàrdia Civil per reforçar la lluita contra la cibercriminalitat, rebia diverses denúncies de frau a la província. En el mateix comunicat detallaven que "el preu imbatible dels terminals cridava l'atenció dels compradors, els quals picaven l'ham."

Després de guanyar-se la confiança de les persones que es convertirien en víctimes, demanaven de traslladar les seves converses a l'aplicació WhatsApp per evitar comissions de les aplicacions o amb altres excuses. A partir de llavors, amb les pràctiques de manipulació conegudes com a "enginyeria social", aconseguien convèncer els compradors que fessin el pagament del suposat telèfon que volien adquirir a través de Bizum. I després del pagament, desapareixien.

Bizum / Creative Commons

Els estafadors desapareixien després del pagament per Bizum / Creative Commons

Alguns dels afectats van intentar cancel·lar l'operació, "però Bizum opera de manera instantània, per la qual cosa en la majoria dels casos no és possible cancel·lar el pagament efectuat," ha indicat la Guàrdia Civil. Després del rastreig de les proves, l'Equip @ de la Comandància d'Alacant va poder detenir a un home i una dona el passat dia 3 de febrer en una finca aïllada de la localitat alacantina de Torremanzanas. Els dos arrestats van ser posats a disposició del Jutjat d'Instrucció número 9 d'Alacant, que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.