Arriba la cocaïna negra a Catalunya. La Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i el grup operatiu del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Tarragona han interceptat un paquet enviat des de Sud-amèrica amb un pes de dos quilos i mig i que semblava tot cafè en sobres o molt. Però aquesta era la primera impressió de tota la caixa amb diversos sobres individuals i substàncies en pols. Finalment va resultar ser cafè però amb aquesta modalitat menys coneguda de droga. Per tot això, els agents van detenir una dona de 43 anys a Reus (Baix Camp) que rebia els farcells al seu domicili particular.

La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària van registrar el domicili de la dona arrestada i van intervenir diversos terminals de telefonia mòbil, que en aquests moments estan estudiant amb l'objectiu de poder arribar a la desarticulació absoluta del grup criminal. La investigació per detectar la cocaïna negra va iniciar-se el passat estiu, amb la col·laboració de l'Oficina d'Investigació Criminal Duanera de Leipzig, a Alemanya. Atès que prèviament va interceptar un paquet postal sospitós similar al de Reus. La detinguda ha passat a disposició del jutjat d'instrucció número 4 de la capital del Baix Camp.

L'anàlisi de les substàncies intervingudes en un paquet de correus a Reus (Baix Camp) / GUÀRDIA CIVIL
L'anàlisi de les substàncies intervingudes en un paquet de correus a Reus (Baix Camp) / GUÀRDIA CIVIL

Què és la cocaïna negra?

La droga confiscada, que s'ha remès al laboratori de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona -que és l'encarregat de l'anàlisi de les substàncies estupefaents que s'intervenen-, es coneix com cocaïna negra. Les característiques principals que la fan diferent d'altras és el mètode d'ocultament. Normalment es fa amb el cafè, per la qual cosa els investigadors van haver de separar-la de la moca, que estava preparada per ser adulterada. La dificultat de detecció d'aquest psicotròpic radica a la mescla que s'utilitza perquè canviï de color, de forma i olor. 

Pes d'un dels sobres intervinguts a Reus / GUÀRDIA CIVIL
Pes d'un dels sobres intervinguts a Reus / GUÀRDIA CIVIL

Com en aquest cas, habitualment es fa passar per cafè molt tot i que en altres ocasions també per carbó, terrossos de sucre, làmines de diferents productes i fins i tot tinta d'impressora. La quantitat de la substància és indeterminada. Després de sotmetre-la a distintes proves, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han estimat que amb la mesura confiscada, un cop adulterada amb productes, poden aconseguir-se fins a vuit quilos de la droga inicial o cocaïna negra. Els agents no descarten noves detencions a més de la dona de 43 anys que va rebre el paquet procedent de Sud-amèrica a Reus.