Arriba el moment decisiu per a Daniel Sancho. Aquest dimarts, 9 d'abril, comença al tribunal de Koh Samui (Tailandia) el judici per l'assassinat del cirurgià colombià Edwin Arrieta pel que podria ser condemnat a mort. El procés, en el qual es preveu que declarin més de 50 testimonis entre les dues parts, està previst que s'allargui fins al 3 de maig amb quatre sessions setmanals, de dimarts a divendres. Tot i això, el jutge, segons figura al codi processal de Tailàndia, podria donar-lo per finalitzat abans si considera que ja té informació suficient per a resoldre el cas. 

Daniel Sancho, que porta en presó provisional des que va ser detingut dies després del crim l'agost de 2023, comptarà amb un advocat d'ofici del país i amb un traductor. També disposarà del seu equip d'advocats espanyols, amb els que ha estat preparant detingudament el judici, però aquests no tindran intervenció ni tan sols com a testimonis per la falta de mitjans tècnics i la diferència horària entre Tailàndia i Espanya. Està previst que la declaració de Sancho davant el tribunal es produeixi el 25 d'abril i argumenti que tot va ser un accident, una posició contrària a la de l'assassinat premeditat del qual l'acusa la Fiscalia de Tailàndia i la família d'Arrieta.

Un assassinat premeditat, segons la Fiscalia

El judici arrenca aquest 9 d'abril i durant les primeres dues setmanes, fins al 23 d'abril, aniran desfilant davant el tribunal els 28 testimonis cridats pel fiscal del cas, Jeerawat Sawatdichai, entre els quals hi haurà policies o pèrits. Com a cocausació també estarà present al judici, al costat del fiscal, el despatx d'advocats Juslaws de Bangkok amb el suport del bufet espanyol Ospina Abogados, en representació de la família d'Edwin Arrieta. Els seus pares, davant la impossibilitat de viatjar des de Colòmbia, no declararan al judici després que s'hagi rebutjat la seva petició de fer-ho per videoconferència.

S'estima que la fiscalia presenti més d'una vintena de proves per donar suport a les tres acusacions contra Daniel Sancho: assassinat premeditat, ocultació del cos i destrucció de documentació aliena. Entre aquestes proves hi ha diversos informes forenses i proves d'ADN, així com la compra de ganivets, una serra, bosses d'escombraries i productes de neteja a l'illa de Phangan l'1 d'agost, el dia abans que es produís el suposat assassinat i esquarterament d'Edwin Arrieta.

Un accident, segons Daniel Sancho

Per la seva banda, a partir del 24 d'abril, l'advocat tailandès de Daniel Sancho, Aprichat Srinuel, citarà a 27 testimonis a declarar, entre els quals el mateix Daniel Sancho, el seu pare o un psicòleg i un expert forense que es traslladaran expressament des d'Espanya. La seva intenció és demostrar que la mort d'Edwin Arrieta va ser accidental i que el cuiner espanyol en realitat era objecte d'amenaces i assetjament per part de la víctima. Entre els arguments de la defensa, hi ha suposades irregularitats durant el procés, entre les quals una actuació policial que el va portar a l'engany i a confessar el crim.

En aquest sentit, Sancho va canviar la seva primera declaració i, en una vista preliminar al novembre, va negar l'assassinat, tot i que sí que va acceptar el càrrec d'ocultació del cadàver i va reconèixer que l'havia esquarterat i repartit per diversos punts de l'illa, inclòs el mar. Una de les principals cartes de la defensa, que comptarà amb el suport del bufet espanyol Marcos García-Montes i del Despacho Criminológico Jurídico Bafalgón-Chipirrás, serà al·legar que no han aparegut totes les parts del cos d'Arrieta i que, per tant, l'autòpsia no va poder determinar les causes exactes de la mort. Per aquest motiu, demana l'absolució.

daniel sancho efe 1
Daniel Sancho podria ser condemnat a pena de mort. / EFE

S'enfronta a la pena de mort

En cas que el jutge decideixi a favor dels arguments de la Fiscalia i consideri que la mort d'Edwin Arrieta va ser un assassinat premeditat, Daniel Sancho podria ser condemnat a mort. Aquest és un dels més de 30 delictes per als quals es contempla la pena capital al Codi Penal tailandès, tot i que no acostuma a ser molt habitual. De fet, en les darreres dues dècades només s'ha acabat executant a tres persones, l'última de les quals l'any 2018. En la majoria dels casos en què es dicta aquesta condemna, s'acaba commutant per la cadena perpètua.

Pels que fa als altres dos delictes als quals s'enfronta Daniel Sancho, el d'ocultació del cos i la destrucció de documentació, podria ser condemnat a penes màximes d'un i cinc anys respectivament. A més, la família d'Edwin Arrieta reclama una indemnització per responsabilitat civil de 410.000 euros. En cas de ser condemnat a mort, Sancho mai podrà retornar a Espanya. L'opció dels ciutadans espanyols de demanar al trasllat a una presó espanyola només es pot sol·licitar un cop complerts quatre anys de la condemna i sempre que aquesta no sigui la pena capital.

Gran expectació mediàtica

El judici a Daniel Sancho manté la gran expectació mediàtica que ha generat el cas d'ençà de la seva detenció el passat mes d'agost per ser el fill del conegut actor Rodolfo Sancho. Les autoritats tailandeses han permès l'accés als mitjans de comunicació, molts d'ells desplaçats des d'Espanya per a l'ocasió després de demanar un permís especial a l'ambaixada tailandesa de Madrid. Això sí, els periodistes no podran gravar imatges ni àudios del que succeeixi dins la sala, com tampoc prendre notes. A més, com la resta d'implicats en el judici, hauran de seguir unes normes molt estrictes marcades per la cultura budista del país, com anar descalços, amb les espatlles cobertes i pantalons llargs. A més, està prohibit encreuar les cames i les mans hauran d'estar obligatòriament sobre elles.