Els advocats espanyols de Daniel Sancho diuen que el seu cas fa un "gir copernicà" i es descarta "la famosa" pena de mort. La lletrada Carmen Balfagón ha obert la roda de premsa d'aquest divendres amb dues noves informacions sobre el mediàtic cas d'assassinat: "L'actuació de la policia tailandesa ha estat plena d'irregularitats i van enganyar en Daniel". De fet, han remarcat que durant els primers moments de la seva detenció fins a redactar els documents, els investigadors li van prometre "que l'anaven a deportar a Espanya" sempre que col·laborés en el cas i, segons ha remarcat la jurista, l'àudio de la seva confessió no correspon amb la transcripció.

Els advocats de Daniel Sancho durant la roda de premsa d'aquest divendres / JAVIER LIZÓN - EFE
Els advocats de Daniel Sancho durant la roda de premsa d'aquest divendres / JAVIER LIZÓN - EFE

"Daniel va dir que hi va haver un intent d'agressió sexual", per part de la víctima Edwin Arrieta i després una baralla que va derivar en la mort el cirurgià colombià. Així ho ha assegurat Balfagón, segons l'àudio de la confessió al qual diuen haver tingut accés i amb el qual denunciaran aquests "enganys" i "irregularitats" de la policia tailandesa. Però aquests enregistraments, suposadament, no corresponen amb la transcripció que van fer els agents al paper: "La policia transcriu que va comprar elements per desmembrar-lo i el va matar, a l'àudio no es diu això", recalca. A més, els documents d'aquesta declaració, pel que sembla, es van fer en tailandès sense cap tipus de traducció a l'espanyol i va firmar per la promesa de deportació Espanya.

Problemes amb les proves policials i confiança en la justicia

"Encara no tenim cap prova pericial dels ganivets i de com es van utilitzar", assegura l'advocat principal de Daniel Sancho, Marcos García Montes. "Hi ha hagut una involució clara, amb tot el que la policia ha filtrat. Des que va haver-hi una baralla, que no va ser una baralla, sinó una agressió, fins les lesions de Daniel", ha recalcat, a la vegada que mostrava fotografies de suposades mossegades que presentava l'acusat.

Tot i els "enganys" i falsos documents que hauria presentat la policia tailandesa sobre el cas de Daniel Sancho, l'equip d'advocat espanyols ha elogiat la justícia del país asiàtic. "Em consta que els tribunals de Tailàndia són molt respectuosos amb els drets humans i actuaran conforme a la normativa, estem molt tranquils", ha sentenciat García Montes. També ha agraït l'equip de lletrats tailandesos que representa al fill de l'actor Rodolfo Sancho i a "l'ambaixador i l'equip diplomàtic" espanyol que "tot i dir que no entraven al procés" van facilitar l'entrada a l'Estat i les gestions que s'havien de realitzar. 

Intent d'agressió sexual d'Arrieta i filtracions policials "falses"

Així, doncs, la família de Daniel Sancho, a través de les investigacions dutes a terme i per mitjà dels seus advocats, ha expressat que el jove mai va arribar a confessar haver matat de forma intencionada a Edwin Arrieta i que la policia tailandesa el va enganyar i va transcriure el que va voler no el que hi havia a l'àudio. Li van prometre una deportació exprés a Espanya -de la qual no tenen competències, només la pot signar el ministre de l'Interior de Tailàndia- si col·laborava, però van traduir malament la declaració. Per tot això, esperen revertir el judici i les filtracions, asseveren, que ha fet la policia tailandesa a la premsa de mig món i que serien, si els lletrats aconsegueixen provar-ho, completament falses.

García Montes ha remarcat que Daniel va negar-se a signar la cadena perpètua: "Policies han anat a veure'l per fer-li firmar la cadena perpètua i després un altre advocat s'ho va oferir també, però ell s'ha negat. Això a qualsevol país del món és un escàndol". En qualsevol cas, l'advocat ha explicat que la màxima condemna de presó pels fets investigats -que són, si finalment es confirmen les declaracions dels lletrats, per l'homicidi d'Arrieta- seria d'entre 8 i 10 anys i, molt provablement, el traslladarien a Espanya en tres o quatre anys. Tot això, es clar, si s'aconsegueix demostrar la versió dels lletrats que el cirurgià colombià va intentar agredir sexualment en Daniel Sancho, es va produir una baralla i això va acabar amb la mort no intencionada d'Arrieta.