Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, conjuntament amb la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han alliberat dues persones a Barcelona que eren obligades per un clan familiar a practicar la mendicitat i que vivien en condicions infrahumanes. En l'operació, han detingut un home i una dona com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotar les víctimes i obligar-les a practicar la mendicitat.

L'operatiu policial es va dur a terme el 7 de juny. Les dues persones alliberades van ser traslladades en un primer moment al Centre d'Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), on se'ls va proporcionar una primera assistència. Actualment, es troben sota l'ajuda especialitzada que s'activa en casos de tràfic d'éssers humans. Les dues persones alliberades vivien en unes condicions deplorables i eren explotades durant tot el dia per a recaptar diners als carrers de la ciutat. La investigació policial ha donat prioritat en tot moment a l'atenció de les dues víctimes, que aconseguien de mitjana uns 100 euros al dia, segons els agents.

Imatges de l'operatiu policial / Mossos d'Esquadra

Les explotava i aprofitava la seva vulnerabilitat

L'inici de la investigació policial es remunta a l'any passat, quan es van detectar dos homes que diàriament demanaven almoina al districte de Sants-Montjuïc. Els agents van fer diferents vigilàncies per esclarir els fets i van comprovar que darrere d'ells hi havia altres persones que els controlaven, els vigilaven i els obligaven a practicar la mendicitat.

Els detinguts en l'operació són un home i una dona, que s'encarregaven de traslladar les víctimes, en alguns casos al maleter del seu vehicle, fins al punt determinat on havien de pidolar. Les descarregaven i les obligaven a demanar diners durant tota una jornada, fins que les tornaven a recollir.

El modus operandi del clan consistia, en primer lloc, en buscar persones al seu país d’origen amb una situació de vulnerabilitat i amb necessitats econòmiques severes. Els detinguts prioritzaven que les persones tinguessin alguna discapacitat, ja que així eren més susceptibles de rebre més diners a l'hora de pidolar. Per l’altra, aquesta discapacitat els feia més difícil introduir-se al mercat laboral tant al seu país d’origen, com a Catalunya. Un cop trobades, les coaccionaven i amenaçaven per viatjar a Catalunya, sovint amb promeses que no es complien quan arribaven i eren obligades a practicar la mendicitat.

Finalment, els líders del clan portaven les víctimes amb autobús fins a arribar al lloc on eren explotades. Una vegada a Barcelona, les feien estar a diferents punts de la ciutat aprofitant els semàfors en vermell per demanar diners entre els cotxes que estaven aturats.

Condicions infrahumanes i un fort control

Les condicions en les quals vivien les víctimes eren pèssimes. Els líders del clan els proporcionaven una petita quantitat de menjar i beure, i les escorcollaven físicament cada dia per quedar-se amb tots els diners que havien recaptat. Vivien en un descampat i només tenien un matalàs per dormir, tot i que les condicions meteorològiques fossin adverses. Els investigadors van comprovar que les persones del clan dormien al mateix lloc però amb més exclusivitat, amb tenda de campanya.

El clan exercia un fort control sobre les víctimes, ja que les vigilaven als semàfors i al lloc on dormien perquè no poguessin sortir i no tinguessin llibertat de moviment. A més, les persones a qui explotaven només parlaven el seu idioma, la qual cosa feia que fossin més vulnerables i no poguessin demanar ajuda, fent-los completament dependents.

Els dos detinguts eren líders d'un clan familiar ubicat a la zona de la Magòria, al districte de Sants - Montjuïc. Entre els dos han constituït un delicte molt greu contra les persones, el de tràfic d'éssers humans. També feien periòdicament transaccions de diners al seu país d'origen, on estan relacionades amb antecedents per robatoris amb força.

L'acció policial davant les xarxes o grups d'explotació per mendicitat va encaminada a detectar els fils que connecten la persona pidolaire a la via pública amb els seus explotadors. Sovint aquesta connexió és molt costosa de detectar i encara més d'aconseguir proves fermes que ho ratifiquin.

Un altre cas l'any 2018

L'agost del 2018, el mateix grup d’investigadors, va portar un cas a Barcelona relacionat amb el tràfic d’éssers humans també amb la finalitat d’explotació a la mendicitat a una víctima d’edat avançada, que es trobava al carrer en una situació molt precària, i sense recursos socials ni econòmics. A la víctima li van retirar la documentació personal, dormia al carrer controlat en tot moment pels seus explotadors i l’obligaven a pidolar al carrer Gran de Gràcia de Barcelona durant jornades senceres guanyant. En algunes ocasions guanyava entre 300 i 500 euros diaris, que havia d’entregar als seus explotadors.

La investigació, que va estar tutelada per la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona, va permetre identificar tres individus que formaven part d’un clan familiar com a responsables del procés de captació, trasllat i explotació de la víctima. Es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit. Mesos més tard, van ser detinguts i extradits a Espanya.

Recentment, l’Audiència Provincial de Barcelona ha emès una sentència condemnatòria envers aquests individus, amb unes penes de 10 i 16 anys de presó, per a dos dels detinguts.