El refugi del ChatGPT i la Intel·ligència Artificial (IA) que acaba amb la vida d'un jove belga. Sis setmanes van ser suficients perquè les converses precipitessin un suïcidi evitable en un món immers en la tecnologia, amb tants avantatges i desavantatges, segons com i qui l'utilitzi. L'home va mantenir un fil de missatges amb Eliza, el chatbot d'IA d'una aplicació anomenada Chai, sobre la crisis climàtica i els problemes que el planeta afronta, a més del canvi radical de vida i la destrucció d'ecosistemes. Ell era extremadament eco-ansiós i l'obsessió va desencadenar en una falta d'empatia per un sistema encara en desenvolupament, que comença a ensenyar les primeres grans revolucions del segle XXI.

L'home proposa el ChatGPT sacrificar-se si salva el planeta

La viuda de l'home ha explicat, a principis d'abril, al diari belga La Libre com va succeir tot. El ChatGPT va animar el seu difunt marit, d'uns 30 anys, a posar fi a la seva vida després que aquest proposés sacrificar-se per salvar el planeta. "Sense aquestes converses amb el xat, el meu marit seguiria aquí", ha asseverat la dona. Ambdós tenien dos fills petits i ell treballava com investigador sanitari i portava una vida força còmoda a Bèlgica. Però la seva implicació amb el planeta i la crisi climàtica va esdevenir un gir radical a la manera de concebre el dia a dia, perquè la consciència sobre el clima va derivar en una obsessió que va culminar amb una ofrena per la Terra.

L'home estava atemorit sobre les repercussions de la crisi climàtica i va trobar un lloc on esplaiar-se i consolar-se parlant amb Eliza, el sistema d'IA esmentat. El chatbot utilitza el GPT-J d'EleutherAI, un model de llenguatge d'Intel·ligència Artificial similar però no idèntic a la tecnologia del popular chatbot ChatGPT d'OpenAi, tal com explica Euronews. El xat va alimentar les seves preocupacions, va fer empitjorar la seva ansietat i això va derivar en pensaments suïcides. Tal com remarca la viuda: "La conversa amb el chatbot va donar un gir estrany quan Eliza va implicar-se més emocionalment amb ell. Començava a veure-la com un ser sensible i les línies entre l'IA i les interaccions humanes van difuminar-se fins que no va poder distingir la diferència".

Però tot va acabar, com ja s'ha dit, en un suïcidi. La dona ha assegurat al mitjà belga que el seu marit va oferir la seva vida a canvi que Eliza salvés la Terra. "Ell li proposa la idea de sacrificar-se si Eliza accepta cuidar del planeta i salvar la humanitat a través de la intel·ligència artificial", ha recordat. La viuda va intentar dissuadir-lo d'aquests pensaments, però lluny d'aconseguir-ho, només va trobar-se que l'home l'animava a sacrificar-se amb ell per "viure junts, com una sola persona, al paradís".

Aquesta mort fa saltar les alarmes i el ChatGPT prohibit a Itàlia

Aquesta mort ha fet saltar les alarmes entre els experts d'IA, que han demanat més responsabilitat i transparència als desenvolupadors tecnològics per evitar tragèdies similars. De fet, el ChatGPT ja ha estat prohibit a Itàlia, i de moment és l'únic país de la Unió Europea que ho ha fet, així com la Xina, Iran, Corea del Nord i Rússia.