Des de primera hora del matí que els Mossos d’Esquadra estan explotant una investigació que ha permès detenir a onze persones relacionades, segons la policia, amb diversos encastaments que s’han anat registrant els darrers mesos a l’àrea metropolitana de Barcelona, sobretot, contra empreses dedicades a la telefonia i també a la venda de productes audiovisuals. L’explotació s’ha iniciat a les sis del matí i s’han assaltat set pisos a Badalona i Barcelona, llocs on els investigadors creien que s’amagaven aquests violents lladres que feia mesos que portaven de corcoll a la policia de la Divisió d’Investigació Criminal

Tot i que el cas està sota secret de sumari, i les investigacions encara estan en marxa, fonts de la policia catalana han explicat que els integrants de la banda que avui ha estat desarticulada a la zona de Badalona s’havien especialitzat a atacar locals i naus industrials on guardaven grans quantitats de productes audiovisuals com càmeres de vídeo i de fotografia o terminals mòbils, un producte petit, d’alt valor i que es pot col·locar fàcilment al mercat negre. En total es pot relacionar la banda amb 30 encastaments els darrers mesos a Barcelona, amb atacs en botigues del centre, i també en altres punts de l’àrea metropolitana com Sabadell i Cornellà

S’espera poder-los relacionar amb més assalts

Les investigacions segueixen en marxa, de manera coordinada amb el jutge que porta les diligències, per intentar relacionar amb els lladres més assalts amb el mateix modus operandi. La policia catalana ha qualificat l’operació d’avui, amb la detenció de la majoria de la banda, com un important cop contra els encastadors professionals.

ARRO1 Melero

Agents de l'ARRO amb un dels detinguts de la banda criminal de Badalona / David Melero

Els arrestats són, la majoria, de nacionalitat bosniana, i es tracta d’un grup itinerant que treballen per tot Europa i que s’instal·len en llocs on poden treballar durant un temps, dedicant-se sempre a aquest tipus de robatori. Quan són detectats o detinguts, com que és complicat que ingressin a presó, es traslladen a altres punts per seguir amb la seva activitat delinqüencial.

L’objectiu: material audiovisual

De les investigacions fetes pels Mossos d’Esquadra s’ha pogut saber que els arrestats avui a Badalona i a la zona nord de la ciutat de Barcelona estan relacionats amb diversos assalts com l’encastament contra la botiga Foto K, de ronda d’Universitat, d’on es van poder endur més de 100.000 euros en material, a les portes de la campanya de Nadal.

També amb l’assalt de fa pocs dies a Sabadell, quan van intentar accedir, un nombrós grup de persones, a l’interior d’un magatzem de telefonia mòbil. Els Mossos també creuen que els arrestats avui formen part de la banda que el mes de març de 2021 van assaltar una productora audiovisual de Cornellà i que van poder ser interceptats per la Guàrdia Urbana de Barcelona a la ronda de Dalt. 

Detinguts Lladres Encastament / Eli Don (ACN)

Un dels arrestats, acompanyat de l'ARRO dels Mossos, a Badalona / Eli Don

Amb el material que els investigadors de l’Àrea Central de Patrimoni de la DIC dels Mossos han recollit durant la investigació i en l’explotació d’aquesta matinada, on s’han pogut intervenir també vehicles, s’haurà de seguir amb les diligències per poder-los entregar al jutge amb tots els indicis que acreditin les acusacions policials: organització criminal i robatoris amb força. Els investigadors de la policia catalana, però, sospiten que pot ser fàcil que el jutge els deixi en llibertat amb càrrecs i que escapin del país, on no tenen cap mena d’arrelament.

7D9A5810

Imatge d'uns dels encastaments d'aquesta banda, al centre de Barcelona / David Melero

Assalts al centre de Barcelona

Segons les informacions policials a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, els assaltants amb el mètode de l’encastament que s’han detingut aquesta matinada a Barcelona i Badalona formen part d’una banda que no té relació amb una altra organització, també instal·lada a la zona Besòs de la ciutat, que es dedica a fer assalts a botigues de luxe del centre de Barcelona. El darrer assalt conegut va ser la setmana passada contra la botiga de roba de luxe Dior del passeig de Gràcia. 

Si en el cas dels assaltants de botigues i magatzems de tecnologia són de nacionalitat bosniana, els assaltants de les botigues VIP de Barcelona la policia creu que són nacionals i marroquins, alguns d’ells, instal·lats al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs.