Una tranquil·la celebració familiar ha acabat convertint-se en un autèntic malson, amb sis persones mortes i vuit ferides, a Mèxic. Els fets han succeït la matinada d'aquest diumenge en una casa situada en l'estat mexicà de Guanajuato, quan quatre individus van assaltar l'habitatge amb armes d'alt calibre i van obrir foc contra els assistents de la festa, deixant nombroses víctimes mortals i persones ferides.

Les autoritats mexicanes es troben investigant aquest tràgic succés que ha suposat, ara per ara, la mort de sis persones. Si bé no és gaire la informació que ha transcendit sobre aquest crim, la policia mexicana ha elaborat les primeres hipòtesis que podrien explicar la motivació d'aquests assassinats. Les víctimes, totes integrants d'una família, es trobaven reunides en una casa de la urbanització Santa María de Cementos, situada al sud de la ciutat de Lleó.

Els assassins van arribar a la celebració amb motocicleta

Segons han pogut saber els mitjans mexicans, la família es trobava celebrant la primera comunió d'un dels seus nens a casa. Prop de l'una de la matinada, que a Espanya són les vuit del matí, un grup de quatre individus va assaltar l'habitatge, armats amb fusells, i van obrir foc contra els assistents a la celebració. El tiroteig ha deixat sis víctimes mortals, entre les quals hi ha dues dones, de 20 i 44 anys, i quatre homes, amb edats compreses entre els 17 i els 65 anys. Dues de les víctimes mortals, encara que van sobreviure al tiroteig, van morir a l'hospital. Així mateix, hi ha un total de vuit persones ferides, entre elles menors, i tres estan presenten un estat greu. Totes les persones ferides van ser traslladades a l'hospital més pròxim.

El soroll provocat pel tiroteig va alertar els veïns, que ràpidament van trucar a la policia i als serveis d'emergència. Mentre els sanitaris atenien els ferits de bala i els traslladaven a l'hospital, els agents de la Policia i de la Policia Viària van desplegar un operatiu de recerca. D'altra banda, grups especialistes dels cossos de seguretat treballen en la recopilació de vídeos i imatges de particulars que resideixen a la zona, per provar així d'identificar els responsables.

La policia sospita que el tiroteig podria estar motivat per una disputa amb un grup criminal

Si bé encara és aviat per aclarir les circumstàncies que envolten aquest terrible succés, la policia mexicana ja té algunes hipòtesis que explicarien les causes d'aquest tiroteig. Tristament, aquest tipus d'incidents no són casos aïllats ni esporàdics en l'estat de Guanajuato, on 9 de cada 10 assassinats estan vinculats amb enfrontaments amb grups del crim organitzat, per controlar, entre altres coses, el tràfic de drogues i el robatori d'hidrocarburs. A més, segons ha confirmat l'agència EFE, l'estat de Guanajuato és un dels més perillosos de tot el país: només entre els mesos de gener i maig de 2022, 1.292 persones van perdre la vida en un homicidi dolós, una xifra que, si bé ja ha quedat desactualitzada, mostra l'elevat nivell de violència que es respira als carrers de la ciutat de Lleó.