Cop contra una de les estafes més importants del SIM swapping. La Guàrdia Civil ha detingut set persones a Barcelona, Màlaga, València i Zamora per haver defraudat més de tres milions d'euros. Concretament, la suma s'estima en 3.381.000 euros d'aquest grup de hackers de nacionalitat veneçolana. Els líders d'aquesta organització, que té una enorme base d'operacions a Veneçuela de fins a 74 membres identificats pels investigadors, residien a la província de Màlaga. Però, més enllà de la quantitat de diners que van aconseguir i el nombre d'integrants, com realitzaven aquestes milionàries ciberestafes?

Així bloquejaven el telèfon i buidaven els comptes del banc

La manera d'actuar del grup de hackers era força tècnica, aconseguint duplicar de manera fraudulenta la targeta SIM del telèfon mòbil d'una persona i suplantant la seva identitat. Una vegada havien realitzat aquest pas i la víctima s'havia quedat sense servei telefònic, accedien a la seva informació personal, prenien el control de les aplicacions del telèfon i la suplantaven a les xarxes socials, els comptes de correu electrònic i, sobretot, la banca digital a través dels SMS de verificació que arribaven al número de telèfon. Un pla perfecte que, sense aixecar grans sospites inicialment, aconseguia controlar tots els aspectes digitals i bloquejar qualsevol interacció del propietari del dispositiu.

Però a la banca electrònica anaven més enllà. Una vegada a l'aplicació, aquesta reconeixia els ciberdelinqüents com els titulars dels comptes de les víctimes i, aquests, les buidaven. Com? Contractant préstecs, línies telefòniques o realitzant compres de molts diners a plataformes internacionals. Això, no obstant, plantejava un problema: com blanquejar els diners. Per a això, utilitzaven les mules a través de les xarxes socials, les quals s'encarregaven de transferir els guanys obtinguts il·legalment pels estafadors fins a un compte que l'organització tenia en un banc de Miami, als Estats Units.

Denúncia a Granada i hackers a Espanya i Veneçuela

La investigació que ha portat a desarticular l'organització a Espanya es va iniciar després que un veí de La Zubia (Granada) denunciés que li havien estafat més de 25.000 euros mitjançant quatre transferències bancàries. La Guàrdia Civil ha detingut set persones a Barcelona, Màlaga, València i Zamora, amb registres a la província malaguenya on a més residien dos dels líders, de nacionalitat veneçolana, del grup de hackers. Els agents van intervenir dos ordinadors portàtils, sis telèfons mòbils, dues targetes bancàries, dos de criptomonedes, documentació i un wallet (moneder de criptomonedes).