Hi ha vegades que les coses no són el que semblen a primera vista. Com si es tractés d'un joc d'il·lusionisme es tractés, un grup de dos homes i dues dones del mateix nucli familiar de Sabadell (Vallès Occidental) van patir diversos robatoris violents. Però la realitat és que denunciaven uns fets ficticis per tal de rebre una indemnització de l'assegurança i, si no en tenien prou amb aquest rèdit econòmic, a més, posaven a la venda els telèfons mòbils o rellotges, així com d'altres objectes, que asseguraven que els havien sostret a punta de navalla, per exemple. Això és el que va fer sospitar els Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació i, de seguida, van adonar-se que mai havien tingut lloc.

Les quatre falses víctimes: denúncies espaiades per no aixecar sospites

Així, durant les indagacions de la policia catalana, van identificar quatre falses víctimes. La primera, una dona de 42 anys, que va denunciar el passat 7 d'abril de 2022 que quan estava al carrer a Sabadell carregant el seu fill de 4 anys a la cadireta del cotxe la van amenaçar amb una navalla i li van sostreure joies, uns auriculars i un telèfon mòbil. Els presumptes atracaments, que finalment ha resultat que mai havien tingut lloc, eren força espaiats al temps. Tant és així, que el segon del qual va tenir coneixement la policia catalana no va ser denunciat fins tres mesos més tard. En aquest cas, es tractava d'un home de 41 anys que va alertar que el van abordar al portal de casa seva, també a la ciutat barcelonina, i li van sostreure el telèfon mòbil.

El tercer denunciant, no obstant això, no va poder esperar tant i va arribar a l'agost. Una dona de 33 anys va patir un robatori en el qual li van sostreure el rellotge i el telèfon mòbil. Per últim, al novembre, un home de 38, va alertar la policia catalana que li van robar també el rellotge i el mòbil. Tot i l'espai en el temps, el fet que tots quatre tinguessin les seves pertinences assegurades va fer sospitar els agents. Per això, la Unitat d'Investigació de la comissaria de Sabadell va iniciar les indagacions i, de seguida, van adonar-se que mai havien tingut lloc els quatre fets denunciats i que les suposades víctimes, a més, n'havien obtingut rèdit econòmic.

Assegurança, venda de mòbils i clan familiar a Sabadell

Els dos homes i les dues dones obtenien el benefici econòmic d'aquests falsos robatoris de dues formes diferents: primer de l'assegurança, ja que tenien els mòbils assegurats, i després de la venda directa dels aparells en plataformes de compravenda entre particulars. Per tot això, i un cop els Mossos d'Esquadra van tenir tota la informació a l'abast i recopilada, van detenir els quatre presumptes estafadors per haver simulat ser víctimes dels robatoris entre els dies 11 i 12 de maig. Estan acusats de simulació de delicte, pertinença a grup criminal i estafa. A més, com ja s'ha dit, els arrestats formaven un clan a Sabadell per cometre aquests actes, atès que pertanyien al mateix entorn familiar.