Cop contra una organització criminal que es feia passar a través de WhatsApp pels fills de les víctimes sol·licitant diners de manera urgent. La Policia Nacional ha detingut deu integrants del clan (el capo i les nou persones més fidels) a Girona i Lloret de Mar per estafar milers d'euros amb el mètode "fill en problemes", que consisteix en que els delinqüents es feien passar per fills de les víctimes per posteriorment demanar-los diners. Això va fer obrir una investigació, després de rebre nombroses denúncies a tot l'estat a les quals manifestaven que havien patit el frau on els demanaven de manera fraccionada entre 2.500 i 3.000 euros.

Deien que eren els fills i que necessitaven diners urgentment

La banda operava a tot el territori espanyol des de Girona i Lloret de Mar, on han estat arrestades deu persones. El modus operandi era realitzar un enviament massiu de missatges a mòbils de possibles víctimes. L'estafador corresponent es feia passar pel fill del destinatari, és a dir la víctima, indicant que se li havia espatllat el telèfon i que si podia escriure-li a un altre número, que era el que utilitzava per contactar amb els pares. Un cop contestaven al delinqüent, aquest sol·licitava diners argumentant diferents raons. Les excuses, però, coincidien totes en una petició urgent d'entre 2.500 i 3.000 euros per saldar un deute pendent que, òbviament, era fals.

No sembla una gran quantitat per una estafa i, de fet, demanaven fer-los a través de pagaments fraccionats per així evitar aixecar sospites. A més, els estafadors, per mantenir la coartada, deien a les víctimes que només podien parlar per WhatsApp i no per telèfon, per tal que no els truquessin i es descobrís el frau completament. Els investigadors de la Policia Nacional, a través dels dispositius dels afectats i l'enviament de diners, van aconseguir rastrejar l'origen a Girona i Lloret de Mar. Els integrants de l'organització tenien un compte corrent per rebre les transferències i després les distribuïen entre diferents comptes bancaris amb l'objectiu d'eliminar qualsevol rastre i no ser identificats. Però no va funcionar eternament.

Detinguts a Girona i Lloret de Mar

La Policia Nacional va localitzar els presumptes estafadors a Catalunya. La gran majoria eren a Lloret de Mar, però també alguns de Girona, i van entrar i detenir deu persones, entre ells el líder de la banda. Aquest era l'encarregat de captar joves d'entre 20 i 30 anys per portar a terme els fraus o per fer de mules. És a dir, per rebre els diners de la víctima a canvi d'una compensació econòmica per part de la organització, la qual cosa dificultava el rastreig dels autors intel·lectuals dels fets. Els deu arrestats passaran pròximament a disposició judicial i la policia manté la investigació oberta i no descarta noves detencions.

Algunes imatges de les estafes que feien per WhatsApp els deu detinguts a Girona i Lloret de Mar:

Imatges de l'estafa de WhatsApp / POLICIA NACIONAL
Imatges de l'estafa de WhatsApp / POLICIA NACIONAL
Imatges de l'estafa de WhatsApp / POLICIA NACIONAL
Imatges de l'estafa de WhatsApp / POLICIA NACIONAL