Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, han desarticulat una banda especialitzada en robar amb violència rellotges de luxe a turistes a Barcelona. Sovint, el grup criminal actuava en zones pròximes a restaurants i discoteques del Front Marítim i del Port Olímpic, llocs freqüentats per turistes. Segons la policia, el valor total dels objectes sostrets ronda els 145.000 euros.

Onada de robatoris de rellotges a Barcelona

La investigació policial es va iniciar a finals de juliol, quan els Mossos van rebre un seguit d'alertes per robatoris de rellotges. El primer, uns lladres havien robat un rellotge d'alta gamma valorat en 70.000 euros a un turista al Front Marítim de Barcelona. Els fets van succeir quan l'home es dirigia a un aparcament. Uns dies més tard, a principis d'agost, la banda va robar un rellotge valorat en 15.000 euros a la mateixa zona. En aquest cas els lladres van distreure la víctima ballant amb ella quan, de sobte, li van arrancar el rellotge. A mitjans d'agost va tenir lloc un tercer robatori. La víctima caminava per la zona del Port Olímpic quan un home es va apropar i li va fer una forta estrebada apropiant-se d'un rellotge valorat en uns 60.000 euros.

Detenen tres homes en l'operatiu policial

Per aquest motiu, van obrir una investigació que va finalitzar amb un operatiu policial dut a terme el 24 d'agost a la zona del Port Olímpic. Durant l'operatiu, es van detenir in fraganti tres homes de 35, 38 i 42 anys com a presumptes autors de quatre delictes de robatoris amb violència, dos de lesions lleus i un de pertinença a grup criminal. La banda sempre actuava de la mateixa manera: distreia a les víctimes amb una pregunta o demanant una cigarreta i fugia amb cotxe de la zona.

Així actuaven els lladres

Els lladres sempre feien servir el mateix modus operandi a l'hora de cometre els fets: un dels presumptes autors arribava amb un vehicle a la zona -que és el que s'utilitzava per a la fugida- i ajudat dels altres dos integrants buscaven la possible víctima. Un cop escollida, un dels lladres li feia una pregunta o demanava una cigarreta mentre l'altre l'assaltava violentament per sostreure-li el rellotge. En tot moment els detinguts estaven connectats per telèfon mòbil o auriculars per comunicar-se i tractar d'evadir la presència policial.

Les indagacions van permetre detectar els autors d'aquests robatoris, que cometien sempre de nit. Gràcies a l'anàlisi de les càmeres de seguretat i de les descripcions i declaracions que van aportar les víctimes, es va identificar els presumptes autors dels fets. La policia ha destacat, també, que les víctimes, tot i que estaven temporalment a la ciutat, van col·laborar en tot moment en les diligències practicades en els dies successius, claus per a la resolució dels fets. Fins i tot una d'elles va viatjar des del Regne Unit per identificar els lladres.

Després de les detencions, els Mossos van escorcollar diversos immobles, on es van trobar indicis que relacionaven els detinguts amb els robatoris, com roba emprada en els fets, diversos rellotges i més de 10.000 euros en efectiu. A més també es van trobar diverses drogues, motiu pel qual un dels detinguts també va quedar investigat com a presumpte autor d'un delicte contra la salut pública.

Mesures per combatre els robatoris violents

Amb l'objectiu de detenir els autors de robatoris violents de rellotges que actuen a la ciutat i aturar la seva activitat delictiva, la Regió Policial Metropolitana Barcelona va posar en marxa a finals de maig un grup especialitzat en les investigacions d'aquests fets delictius. El grup Titani, format per investigadors de diferents comissaries de la ciutat i coordinat per la DIC de Barcelona, treballa coordinadament amb els Grups de Delinqüència Urbana desplegats a les principals zones on es detecta aquest fenomen i amb el Grup de Multireincidents que s'encarrega de dur a terme investigacions en què al darrere hi ha grups organitzats especialitzats amb aquest tipus de robatoris.