Treballaven de manera coordinada tota la família amb un sol objectiu: fer tants diners com fos possible. I els detinguts del cas Loki van trobar la manera de fer-ho sense aixecar gaires sospites: falsejar carnets de conduir aprofitant les bases de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) des de Girona. Al final, però, els ha sortit malament i han acabat entre reixes.

Més de 7.000.000 euros venent carnets falsejats

Segons les investigacions dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional la màfia dels carnets de conduir falsificats ha aconseguit acumular 7.000.000 euros.

L'explotació del cas Loki ha permès detenir a tota la cúpula -vuit han ingressat a presó- i recuperar centenars de carnets fraudulents.

Carnets retirats que sortien com carnets vigents, el detonant de les investigacions

De les informacions que ha facilitat els Mossos d'Esquadra després de l'aixecament del secret de sumari i també de la teoria de la Fiscalia de Girona, liderada per Víctor Pillado, a ElCaso.cat hem pogut reconstruir l'organigrama d'aquesta banda criminal que des de 2020 ha aconseguit, com a mínim, falsejar 1.800 permisos de conduir.

El modus operandi era accedir a les bases de dades i d'aquesta manera els carnets, quan s'expedien, tenien totes les característiques de versemblança. Els beneficiaris tenien carnets que als controls policials podien arribar a passar desapercebuts, però sense haver fet cap control mèdic, sense haver fet cap prova teòrica o pràctica i sense haver pagat cap taxa administrativa a la DGT.

 

L'alarma va saltar quan van començar a detectar carnets, l'estiu de 2020, de gent que l'hauria de tenir retirat, però que a les bases de dades que consultava la policia estaven vigents. Eren carnets físics en vigor a gent que els Mossos havien sancionat i retirat el permís.

Estirant el fil, Mossos, Policia, la Fiscalia i la mateixa DGT van arribar a l'apartament d'Álvaro Prendes i de la seva parella, els dos capitostos de la banda. Però, qui és qui en aquesta macroestafa?

Qui és qui al 'cas Loki'? Els líders, l'Álvaro, la seva parella, Nicole, i Juanma Cortés

Des de 2019 Álvaro Prendes treballava per una empresa subcontractada per la DGT com tècnic informàtic. Ell s'aprofitava dels seus coneixements, i de la tranquil·litat del seu domicili, durant el confinament, per accedir a les bases de dades dels permisos de conduir, per aconseguir modificar les dades i expedir carnets a persones que no en tenien, que volien ampliar de cotxe a camió o que l'havien perdut per infraccions i s'havien quedat sense punts.

Qui és qui al cas Loki? Infografia: Maria López Moya

Un dels primers que va falsejar va ser el de la seva mare. Va veure que el negoci podia anar bé i, juntament amb la seva parella, Nicole Alejo, van buscar una persona que pogués subministrar-los més clients pel llavors incipient negoci. I no van tardar a trobar a Juanma Cortés, un home de Quart, amb diversos antecedents per diferents delictes. Aquest home s'encarregava de captar clients, feia els cobraments dels permisos i donava protecció a la parella.

Segons els investigadors, a la part de dalt de la piràmide d'aquesta organització criminal hi ha l'Álvaro, la Nicole i el Juanma. Els tres, per a la Fiscalia, exercien, presumptament, de cervells de l'entramat criminal que venia els carnets falsejats.

Els aconseguidors, un grup de pakistanesos des de locutoris

Cortés va ser l'encarregat, segons les investigacions dels Mossos i de la Policia Nacional, d'ordir una trama d'intermediaris que eren els encarregats de buscar clients. Des d'una xarxa de locutoris els homes, la majoria de nacionalitat pakistanesa, aconseguien totes les dades que necessitaven per fer els carnets i també cobraven els diners que demanava Juanma Cortés.

Amb la informació del permís volien obtenir i de les seves dades personals, els intermediaris la proporcionaven al colíder de l'organització, que li feia arribar al seu torn a l'informàtic que creava el permís al sistema de la DGT, que després li expedia el carnet físic autèntic, ja que es desconeixia que era fraudulent d'inici.

Per fer-ho se saltava alguns dels passos requerits com, per exemple, la satisfacció de taxes i impostos i altres tràmits administratius.

Álvaro, l'informàtic de la xarxa de falsificació de carnets de conduir, detingut / ACN

Els pares de la parella, els blanquejadors

La màfia familiar estava molt ben organitzada, segons els investigadors. L'Àlvaro i la Nicole actuaven com un grup unit i es repartien els milers d'euros que guanyaven amb el negoci il·lícit amb Cortés.

Per tal de blanquejar els diners i aconseguir que tot el capital aconseguit pogués ser utilitzat, la mare de l'Àlvaro, Carlota Sales, i els pares d'ella, d'uns 50 anys, van participar, segons la Fiscalia, en el blanqueig. En els escorcolls a casa seva es van trobar grans quantitats de diners.

Nicole Alejo, la parella de l'informàtic, detinguda pels Mossos / ACN

En efectiu s'han trobat gairebé 500.000 euros, però els investigadors creuen, que s'han fet inversions milionàries en propietats immobiliàries, en vehicles d'alta gamma i també en bitcoins. La Fiscalia creu que el paper dels pares de la Nicole i de l'Àlvaro tenien el mateix paper en el blanqueig de capitals que pot haver arribat, segons els càlculs dels investigadors de i la DGT, als 7.000.000 d'euros.

Baix de tot, els beneficiaris

Al capdavall d'aquesta piràmide hi ha els clients. Sabien perfectament que els carnets que compraven en locutoris no eren de curs legal, però ho feien igual. Per això la policia va ordenar la detenció de gairebé 900 persones. De moment se n'han pogut detenir més de 600 i s'estan fent gestions per poder detenir tots els compradors, acusats del delicte de falsificació documental.

 

S'han recuperat la majoria de carnets físics que s'havien expedit sense seguir els mètodes establerts i s'han anul·lat els carnets digitals que també havien aconseguit l'informàtic, la seva parella i Cortés.

Vuit dels membres de la cúpula, a presó

Aquesta matinada la jutgessa d'Instrucció 1 de Girona ha ordenat presó per la majoria de la cúpula. Han ingressat a presó Álvaro Prendes, Nicole Alejo, Juanma Cortés, els pares de Nicole i tres dels aconseguidors, de nacionalitat pakistanesa. La mare de Prendes, Carlota Sales, ha quedat en llibertat per raons mèdiques, segons han explicat fonts judicials.

Agents de la Policia Nacional davant de casa d'uns dels aconseguidors a Vic / GRS

La defensa de tota la família Prendes-Alejo i de Juanme Cortés, Sergio Noguero i Carles Monguilod, ja han anunciat que presentaran recurs davant de l'Audiència de Girona per demanar la posada en llibertat dels seus patrocinats.

Asseguren que tots tenen arrelament prou acreditat a Catalunya, en l'àmbit social i laboral, per a no escapar-se de la justícia. Davant de la magistrada només van respondre les preguntes que van formular les seves defenses. Els tres pakistanesos, per la seva banda, no van contestar a ningú.