L'operatiu per detenir tots els beneficiaris dels carnets de conduir falsificats per la banda desarticulada ahir a les comarques de Girona i Vic segueix en marxa. Ahir al vespre ja s'havien detingut més de 400 persones i aquest migdia, en una nova actualització, els Mossos d'Esquadra han confirmat que ja s'han detingut 522 persones.

Aquest dimarts es van detenir els objectius més interessants pels Mossos i per la Policia Nacional, els tretze integrants de la cúpula de la banda que s'aprofitava de les dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) per vendre carnets falsificats i que semblaven de curs legal.

Entre els arrestats hi ha dues persones que tenien un pes més important, el cervell i l'executor. El cervell, Juan C. (veí de Quart), s'encarregava de trobar clients, amb una xarxa de subalterns que havia ordit en diversos llocs de Catalunya, i l'executor, Álvaro Ramon P.S., un jove informàtic que treballava, amb un contracte extern, a la DGT de Girona. També es van arrestar, a Osona, part de l'entramat que es dedicava a proporcionar clients als caps de l'entramat criminal.

Cas Loki - Informàtic Álvaro PS - CME

Moment de la detenció de l'informàtic que liderava la xarxa de carnets de conduir falsificats / ACN

Àlvaro Ramon P.S., un intel·ligent informàtic de 25 anys

Els Mossos d'Esquadra van despertar a cops d'ariet Álvaro Ramon P.S., de 25 anys, ahir a les sis del matí. Dormia tranquil·lament a casa seva, a S'Agaró, a Sant Feliu de Guíxols, quan els agents de l'ARRO de Girona li van tirar la porta a terra i el van detenir. L'escorcoll es va allargar durant hores i l'objectiu dels investigadors dels Mossos, més enllà de la seva detenció, era trobar els diners en negre que, presumptament, havia generat de la venda dels carnets de conduir.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, que ahir a primera hora del matí va avançar part de la investigació, l'informàtic no treballava directament per la DGT, ho feia per una empresa subcontractada per l'organisme públic, i prestava els seus serveis a la delegació de Girona. Per la seva condició de tècnic, especialitzat en infraestructures, tenia accés a les bases de dades dels conductors que gestiona la DGT.

 

Era l'encarregat de la banda de fer efectius i donar versemblança als carnets que s'encarregaven, hackejant les bases de dades. La majoria dels clients eren xinesos i pakistanesos, que necessitaven els carnets per treballar, però que no tenien oportunitat d'aconseguir el permís de manera legal. En menor mesura, també tenien clients marroquins i espanyols.

També havien aconseguit tornar a posar punts a carnets que els havien perdut per culpa de sancions administratives o penals per conducció. Segons les investigacions d'Instrucció 1 de Girona la banda va falsificar gairebé 2.000 carnets de conduir. La DGT va informar ahir que tenia coneixement de les investigacions, que va col·laborar amb la Fiscalia per desmantellar la banda i que tots els carnets fraudulents ahir mateix van quedar desactivats.

Un informàtic "resolutiu" i "reservat"

Segons han explicat companys de feina d'Álvaro Ramon P.S. a ElCaso.cat, el jove era "molt cordial" a la feina. Asseguren que era molt bon treballador, que dominava molt el seu camp professional i que era molt resolutiu en problemes que podien trobar-se els seus companys de feina en l'àmbit informàtic. Tothom que havia compartit estones amb ell asseguren que es tracta d'una persona molt reservada però de tracte cordial.

Alvaro DGT

Una imatge del detingut, de fa alguns anys: ara presenta un canvi físic, segons els Mossos / ElCaso.cat

Les investigacions policials s'han portat amb extrem secret per evitar que el jove informàtic pogués destruir proves o fer-se fonedís. Cap dels treballadors de la delegació va saber que els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional anaven darrere del seu company per una de les estafes més importants detectades els darrers anys en falsificació documental.

Després de ser arrestat, els Mossos d'Esquadra van acabar d'escorcollar casa seva, el seu cotxe i també van fer el mateix a la seu de la DGT, a Girona. Durant la tarda agents de les dues unitats d'investigació van buscar indicis de la macroestafa al seu lloc de treball.

Inversor de bitcoins: la rentadora del dineral dels carnets

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional intenten ara esbrinar com funcionava la banda i amb què va invertir els diners que havia fet l'informàtic, com un dels responsables de la banda, amb la venda dels carnets de conduir. A casa d'ell es van trobar diverses quantitats de diners.

Àlvaro Ramon P.S. es presenta en alguns perfils web com inversor en bitcoins. Els investigadors de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona creuen que part dels diners negres que va fer la banda amb els carnets falsos han acabat en inversions en aquesta criptomoneda.

Cas Loki: falsificadors de carnets de conduir / ACN

Imatge d'Álvaro, l'informàtic de la DGT, sortint de casa seva, a Sant Feliu, detingut / ACN

Cal recordar que aquesta moneda ha patit pujades estratosfèriques els darrers mesos, un fet que podria fer imaginar que les carteres d'inversió de l'informàtic de Sant Feliu Guíxols podria ser molt elevada.

A disposició judicial demà

Els dos caps de la banda, el cervell i l'informàtic, i els altres onze detinguts que formen part de la cúpula de l'entramat passaran a disposició judicial aquest dijous, segons han explicat fonts dels Mossos d'Esquadra. De moment, a la falta que s'aclareixin les participacions de tots els implicats, se'ls acusa de falsedat documental, suborn, blanqueig de capitals i grup criminal.