El 12 de desembre de 2018 el sistema tornava a fallar: Bernardo Montoya, exreclús reincident, segrestava, agredia sexualment i assassinava Laura Luelmo, una jove de 26 anys que s'acabava de mudar a El Campillo, a Huelva, des del seu municipi natal, Villabuena del Puente, Zamora.

Laura Luelmo i el crim de Lardero

Aquest dilluns 15 de novembre comença el judici d'un dels crims més mediàtics de l'última dècada, el de la jove Laura Luelmo.

Les tres acusacions -Fiscalia, família de la víctima i la Junta d'Andalusia- coincideixen a acusar Montoya de detenció il·legal, agressió sexual i assassinat; així com en la condemna de presó permanent revisable.

Laura Luelmo / EP

I el procés judicial arriba menys d'un mes després de l'assassinat de l'Álex, el nen de Lardero, a La Rioja, assassinat pel també tot just sortit de la presó Francisco Javier Almeida.

El factor comú: assassins reincidents

Moltes diferències entre els casos, però un factor comú: els assassins ja havien passat per presó i van cometre el delicte poc temps després de la seva posada en llibertat.

Bernardo Montoya, assassí de Laura Luelmo, era un delinqüent amb una llarga carrera de delictes.

El més greu va ser l'assassinat d'una anciana el 1997, que s'afegia a un ampli historial d'agressions sexuals a dones.

Bernardo Montoya / Arxiu

Francisco Javier Almeida, assassí de l'Álex, de nou anys, per la seva part, sortia de la presó el 2020 després d'haver matat el 1998 una agent immobiliària, a qui va apunyalar i va violar per acabar matant-la.

Lloc del crim: la casa de l'assassí

Conegut com "El Mortadelo", l'assassí del nen de Lardero també ha resultat ser un segrestador de nens. I és que va intentar diverses vegades emportar-se nens i nenes del municipi de La Rioja a casa seva, sense èxit, fins que ho va aconseguir amb el petit Álex, qui va escanyar fins a la mort.

Francisco Javier Almeida López Castro / Arxiu

Poc després s'han sabut altres detalls de la seva vida, com que de jove li agradava matar ocells, d'acord amb un dels informes psiquiàtrics a què se'l va sotmetre després de la seva detenció.

Una altra similitud entre els dos casos és el lloc dels fets. Malgrat que Montoya va portar la Laura a un altre lloc per perpetrar el crim, tot va començar a casa l'assassí, on la va ficar contra la seva voluntat, la va emmordassar i va colpejar.

Almeida també va matar el nen al replà de casa seva, on el van trobar al costat del menor ja inconscient i sense constants vitals.

La fallada de la reinserció social

Ara El Mortadelo ha estat traslladat a la presó de Segòvia, ja que a la de Logronyo havia despertat l'hostilitat de la resta de presos, i Bernardo Montoya passarà pel banc dels acusats aquesta setmana, en un dels judicis més esperats dels últims anys.

Ambdós crims han commocionat al país i despertat onades d'odi. I és que la impotència davant d'aquest tipus de crims per part de persones potencialment perilloses que ja són propenses a la delinqüència és un sentiment comú en la majoria de la població.

Si alguna cosa demostren els dos assassinats és la fallada profunda i estructural de la reinserció dels presos en sortir de la presó.