Detingut un fugitiu integrant de la Mara Salvatrucha tot just aterrar a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. La Policia Nacional ha arrestat l'home acusat d'un doble assassinat comès al Salvador, al municipi de Teotepeque. Però la captura del criminal a la capital espanyola s'ha produït després que aconseguís sortir del seu país d'origen i creuar altres territoris, entre ells l'Equador, d'on era procedent el vol amb destinació a Madrid. El marero, a més, tenia una notificació vermella d'Interpol per a la seva detenció, decretada pels delictes d'homicidi agreujat i robatori comesos al cantó salvadorenc del Paraíso.

 

Però, com l'han capturat tot just aterrar a l'aeroport de Barajas? Tot va començar amb la investigació que la Policia Nacional després de tenir coneixement, a través de la cooperació policial internacional i de la Xarxa Atenes, de la possible arribada a Espanya d'un fugitiu reclamat per les autoritats salvadorenques. D'aquesta manera, es van activar tots els protocols i els agents van poder comprovar que el marero formava part del passatge d'un vol procedent de l'Equador que anava a aterrar a Madrid. Això va provocar l'organització d'un dispositiu per a la seva detenció, que va passar tot just desembarcar de l'avió. Ara s'espera que passi a disposició judicial per a la posterior sol·licitud d'extradició.

Doble assassinat al Salvador: es va fer passar per militar

El marero detingut a l'aeroport de Madrid va cometre, juntament amb uns altres sis membres de la Mara Salvatrucha, un doble homicidi -pels quals la justicia salvadorenya sol·licita 84 anys de presó- el mes d'agost de 2022 al Caserío La Sabana, al cantó El Paraíso, a Teotepeque (El Salvador). Les dues víctimes es trobaven descansant als seus habitatges quan van ser assaltats pels set individus, entre els quals es trobava l'arrestat a la capital espanyola, que es van fer passar per militars que estaven buscant armes.

Encara que l'excusa per entrar a les llars de la dues víctimes no era fals del tot, en no trobar cap tipus d'armament, les van lligar de peus i mans. Més tard, les van traslladar a una zona rural on van ser assassinats amb corbs. Aquest tipus de ganivet arquejat, en ser utilitzat a les baralles, no té aptitud per a la defensa i generalment s'utilitza per atacar òrgans i zones vitals de l'adversari.

La investigació, per la qual ha estat detingut aquest marero a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, ha estat duta a terme per la Secció de Localització de Fugitius amb el suport de la Comissaria General d'Informació i de la Xarxa Atenes. La cooperació internacional ha estat plena després de la firma el passat mes de novembre d'un acord entre la Policia Nacional i sis països d'Hispanoamèrica, entre ells l'Equador, d'on procedia el vol del marero.