Desmantellada una organització criminal de pagaments amb criptomonedes originària d'Ucraïna i Rússia. La Guàrdia Civil, en una operació internacional amb les policies de França, Portugal, Xipre i els Estats Units, ha aconseguit acabar amb la cúpula del exchange Bitzlato, considerada per l'Europol com una de les principals plataformes utilitzades pel cibercrim i blanqueig de capitals mitjançant criptomonedes a nivell mundial. Els delinqüents utilitzaven les divises virtuals per vendre serveis il·lícits a través dels mercats de la dark web, com segrestos i assassinats, a més d'abonar rescats fruit d'extorsions. Les més habituals eren per ransomware, és a dir, un tipus de programa que restringeix l'accés a determinades parts o arxius d'un sistema operatiu infectat i que demana una quantitat de diners a canvi de treure aquesta restricció i alliberar el servei informàtic.

Detinguts els capos a Barcelona i València

L'operació internacional ha permès la detenció dels sis principals responsables de la citada plataforma, de nacionalitats russa i ucraïnesa. Tres dels arrestos s'han realitzat a l'estat espanyol pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil a Barcelona i València. La importància respecte a la resta de delinqüents enxampats en altres països recau perquè corresponen al conseller delegat i els directors comercials i de marketing de Bitzlato. Tots han passat a disposició judicial i el magistrat ha decretat el seu ingrés a presó provisional.

L'altra intervenció destacable s'ha donat a França, on la Gendarmeria Nacional ha aconseguit confiscar i desactivar tota la infraestructura tecnològica necessària pel funcionament de la plataforma utilitzada pel cibercrim i blanqueig de capitals de criptomonedes a nivell mundial. En total, a tots els països, s'han realitzat vuit escorcolls, quatre d'ells a l'estat espanyol, un a França, un altre a Portugal, un a Xipre i l'últim als Estats Units. Les diferents policies han intervingut prop de 18 milions d'euros en divises virtuals i han bloquejat més de 100 comptes de actius associats a Bitzlato per un import estimat d'uns 50 milions. També, durant els registres, han trobat diversos vehicles d'alta gamma, nombrosos dispositius informàtics i telèfons mòbils amb informació potencialment rellevant per la investigació i 60.000 euros en efectiu.

Bitzlato: el paradís del cibercrim

La plataforma d'intercanvi de criptomonedes estava vinculat a Rússia, Ucraïna i altres països de l'espectre postsoviètic des que va ser fundada el 2016 sota el nom de BTC Banker. Inicialment operava a través de Telegram. L'any 2018, ja amb el nom de Bitzlato, va començar a expandir-se cap al món occidental i va llençar la seva plataforma web i mòbil. Bitzlato s'ha caracteritzat els últims anys per oferir l'anonimat els seus clients, incomplint les mesures més elementals en l'àmbit de prevenció de blanqueig de capitals. Això l'ha fet convertir-se en un paradís per la ciberdelinqüència, al ser utilitzada com eina essencial per organitzacions de crim organitzat i extorsions.