Important operatiu coordinat entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil per desmantellar una empresa andalusa de transport que, presumptament, modificava el tacògrafs per tal que els seus conductors poguessin conduir moltes més hores de les que marca la llei. En total, durant aquest dimecres, s’han fet quinze entrades i escorcolls a Estepona, la Línia de la Concepció i València, la seu de l’empresa i el taller on, segons les investigacions fetes pels dos cossos policials, es manipulaven els tacògrafs. Hi ha un total de quinze persones investigades, i caldrà veure si finalment, d’acord amb el jutjat de Figueres i el jutjat andalús que porta el cas, si n’acaba algun de detingut. 

Entre aquests investigats hi ha el propietari i la tècnica del taller on es manipulaven els tacògrafs i també alguns dels conductors que feien servir aquestes targetes de transport fraudulentes. Els Mossos han explicat que és el primer cop que policialment es persegueix aquest fet, que és considerat un delicte de falsedat documental. L’any 2020 la Fiscalia va marcar les pautes per investigar i perseguir penalment aquestes manipulacions, que no només generen jornades de treball fora de la norma, sinó que posen en risc la seguretat del trànsit, pel cansament dels conductors de camions i vehicles professionals. 

La investigació surt d'un control dels Mossos a Girona

En una roda de premsa aquest matí, l’inspector en cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, Andreu González, van detectar en un control rutinari a la zona de Girona un camioner que portava la targeta d’un altre conductor al seu tacògraf, una pràctica que es fa per fer més hores de les estipulades. Van estirar el fil i van poder saber, segons l’inspector, que l’empresa que tenia contractat aquest conductor, de la Línia de la Concepció, ho feia de manera habitual i organitzada. Les primeres diligències ordenades des de Figueres van trobar-se amb una investigació ja en marxa de la Guàrdia Civil, fet que va fer convergir les dues per millorar-ne l’eficàcia. L’equip conjunt dels Mossos i la Guàrdia Civil va analitzar moltes dades de camions d’aquesta empresa que van anar aturant i van prendre declaració a diversos conductors. Els investigadors van veure que els conductors duraven poc a l’empresa, ja que eren tractats de manera molt malament, i quan podien, buscaven feina a altres empreses.

Des d’aquest matí, i de manera coordinada, la Guàrdia Civil ha fet entrades en diversos llocs, entre ells, les dues seus de l’empresa, a Andalusia i al País Valencià, i també al taller mecànic on la policia creu que es manipulaven els tacògrafs i les targetes. S’espera que part dels quinze investigats quedin detinguts i passin a disposició del jutge de Línia, que ha assumit la investigació, per la ubicació de la seu de l’empresa.