El robatori de bicicletes sovint és vist com un delicte menor, sense importància, però el cert és que afecta molts habitants de Barcelona, una de les ciutats que més promou aquest mitjà de transport. A diferència del vehicle propi, és una alternativa molt més neta i saludable. Tanmateix, malgrat que hi hagi bones infraestructures per fomentar l'ús de la bicicleta, no n'hi ha prou, ja que la por d'un robatori és un impediment per fer-ne ús. En una enquesta realitzada per la Generalitat de Catalunya, els barcelonins van identificar el risc de robatori de bicicletes com la segona preocupació per la qual no utilitzen aquest mitjà de transport. Aquesta problemàtica, doncs, desincentiva els ciutadans a comprar bicicletes.

Quins són els districtes amb més robatoris de Barcelona?

El nombre de robatoris varia en funció dels barris. Un estudi portat a ca per l'ICTA, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, mostra el nombre de robatoris que s'han produït a la ciutat de Barcelona. Dels 870 casos que es van denunciar l'any passat, la majoria van ser en els districtes de Sant Martí, l'Eixample i Ciutat Vella. Aquests barris junts representen el 65% del total de robatoris denunciats a Barcelona. Aquesta dada mostra l'augment respecte a les 826 bicicletes usurpades l'any 2019 i les 608 l'any 2020. 

Pel que fa al districte de Sant Martí, aquest és el més afectat per aquests casos, amb 207 denúncies de bicicletes reportades com sostretes. De ben a prop el segueix el districte de Ciutat Vella, amb 191 denúncies i, en tercer lloc, l'Eixample, amb 172 casos denunciats. No és casualitat que en aquests districtes es produeixin més robatoris, ja que coincideix que són les zones amb més bicis aparcades al carrer i on, majoritàriament, es produeixen els delictes.

I els barris més afectats?

Però l'ICTA no només ha examinat els districtes, sinó que ha anat més enllà. L'estudi mostra quins són els barris —dels districtes esmentats— on els robatoris de bicicletes són una de les principals preocupacions. En examinar les dades, el barri del Raval (Ciutat Vella) ocupa la primera posició amb 64 denúncies, seguit per la Dreta de l’Eixample (Eixample) i la Barceloneta (Sant Martí), ambdós amb 55 usurpacions. El Parc i la Llacuna del Poblenou i el Barri Gòtic tampoc se'n salven, amb 38 i 37 casos denunciats respectivament.

Aquests barris mostren unes característiques particulars que poden donar a entendre per què es produeixen un major nombre de robatoris. Tant la Barceloneta com el Parc i la Llacuna del Poblenou són barris propers a la platja. El Raval, Barri Gòtic i la Dreta de l'Eixample estan ubicats al centre de la capital. En totes aquestes zones hi ha molt turisme i compten amb un considerable trànsit de cotxes i carrers més amples.

El nombre de bicis robades podria ser més elevat

Finalment, l'estudi conclou que, de mitjana, dues bicicletes com a mínim són robades diàriament a Barcelona. Tanmateix, els investigadors asseguren que hi ha un gran nombre de casos que no es notifiquen a la policia i que, per tant, estimen que el nombre real podria ser considerablement més elevat. Segons dades del Servei Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, la grua va recollir l'any 2021 unes 2.700 bicicletes. Només 200 d'aquestes, un 8%, són recuperades de robatoris i 39 retornades als propietaris.

Per fer front a aquesta onada de robatoris, Jordi Honey Rosés, investigador principal de l'estudi, afirma que cal afavorir els aparcaments segurs, que és una de les assignatures pendents per també abordar el canvi climàtic.

Què cal fer per evitar que ens robin la bicicleta?

Els Mossos d'Esquadra recomanen una sèrie de consells per tal de poder evitar ser víctimes d'un robatori. Com és habitual veure en molts carrers de Barcelona, les bicicletes ocupen gran part de la vorera. Els Mossos, però, aconsellen que cal escollir un espai d'aparcament més freqüentat per tal que la bicicleta quedi a la vista de tothom. També recorden que cal aparcar la bicicleta en un lloc que ens permeti lligar-la amb una tanca segura i fiable.​ Els agents de la policia assenyalen que, en cas de robatori, es pot fer la denúncia a qualsevol comissaria amb la factura de compra, el número de bastidor i una foto.