El Bernardo i l'Arthur Lima son dos germans bessons i siamesos del Brasil que es van fer virals quan van néixer fa quatre anys per un motiu surrealista: els seus caps estaven completament enganxats i no es podien separar. Tot i que les possibilitats de separar-los eren extremadament baixes, després de moltes cirurgies d'alt risc, per fi ho han aconseguit i ara els seus caps no estan junts, uns fets que s'han convertit en un cas d'èxit absolut en la medicina.
Aproximadament, un de cada 60.000 nens nascuts son siamesos. Això significa que tenen una part del cos enganxada i, aparentment, no es poden separar. La possibilitat de mort prematura dels siamesos és extremadament alta. La gran majoria d'ells moren al cap d'un mes i, en els altres casos, al cap de pocs anys.
El Bernardo i l'Arthur, dos siamesos enganxats pel cap
El Bernardo i l'Arthur son dos germans siamesos que van néixer fa quatre anys enganxats pel cap. Els metges van avisar als pares que les possibilitats que visquessin eren molt baixes. Així doncs, van provar l'última alternativa: unes operacions d'alt risc molt complicada, ja que era l'única solució possible. Van entrar a quiròfan fins a set ocasions diferents.
Més de 33 hores a quiròfan i set operacions molt complicades
Les dues últimes operacions van ser les més complicades de totes: els metges ja van alertar que era l'operació més complicada a la qual s'havien enfrontat mai: van estar 33 hores tancats i van participar més de 100 sanitaris. Afortunadament, després de passar dies sencers patint per la vida dels siamesos, l'operació ha estat tot un èxit i la foto dels dos germans separats s'ha viralitzat a les xarxes socials.
"Aquesta cirurgia els ha canviat la vida"
"Els nens s'estan recuperant bé. Hi va haver moltes llàgrimes i moltes abraçades. Ha estat meravellós poder acompanyar-los. Aquesta cirurgia els ha canviat la vida", explica un dels metges que va intervenir a l'operació, que ha aprofitat l'ocasió per dir que es tracta d'un cas d'èxit absolut, ja que les circumstàncies eren extremadament complicades.
Un altre cas d'èxit: el de les germanes Safa i Marwa
El cas del Bernardo i l'Arthur no ha estat l'únic. Fa tres anys, les germanes siameses Safa i Marwa van convertir-se en les pacients pioneres d'aquesta operació: tot i que van estar a punt de morir, després de cinc mesos de postoperatori a l'hospital, van rebre l'alta i es va convertir en el primer cas d'èxit d'aquesta estranya patologia minoritària i complicada.