Nikolay Tishov, l’autor de dos assassinats a la província d’Alacant l’any 2020, ha estat localitzat en un centre psiquiàtric de Rússia. Aquest home de nacionalitat russa, però que havia estat vivint a Espanya durant més de 15 anys, va matar un agricultor i una funcionària judicial, segons han demostrat les proves d’ADN. Després dels dos crims va marxar al seu país natal a amargar-se, però allà va tornar a matar una dona quan sortia d’un estanc. La policia russa el va detenir i, després del judici, va ingressar en un hospital per a malalts mentals.

Nikolay va assassinar tres persones i va intentar matar-ne una altra

En total el Nikolay va cometre tres assassinats, dos a Espanya i un a Rússia. Però en podien haver estat quatre. Abans de matar a l’agricultor i a la funcionària judicial, Nikolay Tishov ja havia intentat matar una altra persona a Torrevella. Es tracta d’una dona de 58 anys que estava netejant tranquil·lament el replà de l’entrada del seu edifici. Una tasca que cada setmana feia un veí diferent per estalviar-se pagar una dona de fer feines. En aquells moments estava ella sola. Era juliol de 2020.

De cop i volta, una persona que no coneixia de res va entrar pel portal. Era el Nikolay. Va treure un ganivet i li va posar davant dels ulls mentre la mirava amb un somriure macabre i uns ulls inexpressius. Sense dir res, la va començar a apunyalar. Li va clavar diverses ganivetades i li va intentar tallar el coll. Ella es va poder defensar i li va clavar alguna esgarrapada. Un veí de l’immoble va sentir els crits d’auxili i va baixar al replà de l’entrada per ajudar-la. L’agressor va sortir corrents de l’edifici, deixant la dona malferida. La víctima amb prou feines va poder donar una descripció física de l’home, però estava segura que era de l’Europa de l’Est. El que no sabia és que havia estat a punt de ser la primera víctima mortal d’un assassí en sèrie i que, gràcies al fet que s’havia intentat defensar amb esgarrapades, havien aconseguit una mostra del seu ADN. Una prova que acabaria sent determinant per identificar-lo.

L’assassí va matar dues persones a Espanya i una altra a Rússia

Després de l’homicidi frustrat, el Nikolay va cometre dos assassinats a Espanya. El primer va tenir lloc a Los Montesinos un mes després, a l’agost. Li va prendre la vida a un agricultor que treballava en una finca. L’atac va ser molt similar a l’anterior. Li va clavar més d’una desena de ganivetades i li va tallar el coll. Els companys de feina de la víctima van trobar el seu cadàver pràcticament decapitat. Durant l’atac l’assassí es va fer un petit tall amb el ganivet i va deixar una nova mostra del seu ADN.

El segon assassinat va tenir lloc el 16 de novembre del mateix any a La Foia, una pedania d’Elx. La víctima va ser una funcionària judicial a qui va atacar per darrere quan passejava el seu gos i va estrangular fins a matar. Els investigadors van trobar restes de l'ADN de l’assassí a la corretja de l’animal. Tres casos que semblaven no tenir cap relació aparent entre ells, la van tenir quan es va comprovar que l’ADN dels tres escenaris era de la mateixa persona.

Mentrestant, l’assassí ja havia fugit. Pocs dies després del segon assassinat, el Nikolay va marxar cap a Rússia. Allà no va tardar molt a tornar a matar. La víctima va ser una dona que sortia d’un estanc. Li va treure la vida a ganivetades. La policia russa el va identificar i detenir ràpidament. El jutge en va decretar l’ingrés a un centre psiquiàtric. Els investigadors creuen que si no l’arriben a detenir, hauria continuat matant.

Els investigadors localitzen el Nikolay a Rússia i en demanen l’extradició

El Nikolay estava detingut a Rússia pel tercer assassinat, mentre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no sabien qui havia comès els dos primers crims a Espanya. Tenien una mostra d’ADN, però no apareixia a la base de dades de persones amb antecedents. Va ser tirant el fil del primer intent d’homicidi com van trobar una imatge gravada per una càmera de seguretat durant la seva fugida. Ja tenien la seva cara. Després de fer-ne una difusió pública demanant col·laboració ciutadana, uns amics el van reconèixer. Ja tenien també el nom: Nikolay Tishov.

Després de comprovar que havia fugit a Rússia, van demanar col·laboració internacional. La Interpol va confirmar que l’ADN era el de Nikolay Tishov, l’home que estava en un centre psiquiàtric de Rússia per haver matat una persona. Ara les autoritats espanyoles n’han demanat l’extradició, però no es mostren gaire confiats a aconseguir-la. Normalment, Rússia només accedeix a enviar els criminals als països que els demanen quan hi ha un conveni bilateral de reciprocitat. A més, el fet que pateixi una malaltia mental, provocada pel seu pas per l’Exèrcit, tampoc ajuda a facilitar-la.